"Rendi gyűlést" hirdetett Macron az elnökválasztás hajrájának időszakára

2021. június 8. 13:59
A felvetés valós, az időzítés tragikus - vélik a macroni igazságszolgáltatás kritikusai; szerintük Macron előre menekül azzal, hogy igazságügyi reformra vonatkozó, többhetes gyűlést hirdetett őszre.

A választási kampányának „féltávjához” érkezve, idén ősszel átfogó tanácskozást kezdeményez Emmanuel Macron francia államfő az igazságszolgáltatás reformlehetőségeinek megvitatására. Az eseménysorozat elnevezése meglehetősen historizáló: az eredeti elnevezésből – „états generaux de la justice” – az első két szó a francia alkotmánytörténetben

„rendi gyűlést” jelent.

A tanácskozás több héten keresztül zajlik majd, és az igazságszolgáltatás valamennyi ágazata képviselteti magát rajta, így például a büntetésvégrehajtás és a belügy részéről delegált szakemberek is.

A lépéssel Macron minden bizonnyal az erős kezű vezető benyomását kívánja kelteni a választókban (megjegyzendő, hogy a politikus már tavaly óta erre törekszik, amelynek eredményeképpen már sokan a politikus eredeti centrizmusa helyett immáron a jobboldalra pozícionálják). 

A francia igazságszolgáltatást ugyanis időről időre egyre több kritika éri annak gyengeségei és a bűnözéssel nagyobb fokú toleranciát mutató arcéle miatt. Ennek megnyilvánulása például, hogy a macroni igazságszolgáltatást – pontosabban annak hitvallását –

a sajtó egyre inkább az úgy nevezett „laxisme” kifejezéssel illeti, annak „nemtörődömsége” miatt.

Ezzel a problémával egyébként maga Emmanuel Macron is szembesült az idén áprilisban botrányt kiváltó Halimi-ügy kapcsán. Ebben a francia bíróság részéről a Semmitőszék kimondta, hogy ugyan a sértett Sarah Halimi kivégzése antiszemita indíttatású volt, az elkövető a gyilkosság pillanatában marihuána hatása alatt volt, ezért büntetőjogi szempontból beszámíthatatlannak minősül. Ez pedig az elkövető felmentését eredményezte.

Az ügy hordereje elkerülhetetlenné tette Macron számára, hogy maga is véleményt formáljon a fejlemények kapcsán: a politikus tavasszal támogatását fejezte ki a zsidó közösségek irányába, és jogszabály-módosítást helyezett kilátásba annak érdekében, hogy hasonló újra megtörténhessen. 

A francia igazságszolgáltatás válságának további jelének tekinthető, hogy idén májusban 35 ezren vonultak fel Franciaországban amellett demonstrálva, hogy az igazságszolgáltatás nagyobb szigorral csapjon le azokra, akik a bűnüldöző szervek képviselőire támadnak. A demonstráció már egy ideje váratott magára, az eseményt közvetlenül előirányzó esemény pedig egy 36 éves rendőrtiszt halála volt. A kábítószer-ügyben intézkedő avignoni rendőrt lelőtték, aki a helyszínen életét vesztette. Egy másik esetben pedig párizsi kollégáját késelték halálra a francia főváros délnyugati részén, közvetlenül a rendőrkapitányság előtt.

A demonstráción maga Gérard Darmanin francia belügyminiszter is részt vett,

bizonyos értelemben saját maga, illetve saját kormányzata ellen tüntetve.

Mint fentebb említettük, a reformgyűlést közvetlenül az elnökválasztást megelőzően tartanák, az időpontválasztást pedig sokan illetik éles kritikával. Egyesek szerint a reformgyűlés megtartása egyfelől időszerű, Franciaország az utolsó utáni pillanatban van. Másfelől azonban nehezen belátható, hogy miért egy ötéves elnöki ciklus legvégén kerül rá sor, ráadásul egy olyan jogalkotási javaslat kapcsán, amelyet a francia parlament még meg sem ismerhetett. Éppen ezért Macron kritikusai szerint a tanácskozás inkább tekinthető kampányfordulatnak, mint egy gyökeres reformfolyamat kereteinek. 

Jean-Pierre Suerur szocialista politikus például biztosra veszi, hogy ha a gyűlést néhány hónappal az elnökválasztást megelőzően tartják meg, annak

semmiféle jogalkotási következménye nem lesz.

Már nem a megfigyelés és a vizsgálódás idejét éljük – valójában már most azon döntések végrehajtásán kellene dolgoznunk, amelyeket már rég meg kellett volna hozni.” - ezt már Philippe Bas, a francia Szenátus igazságügyi bizottságának korábbi elnöke közölte a javaslat kapcsán.

Kép: Estelle Ruiz / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Macront pofon vágták.

Macron elnök nem támogatja azt az igazságszolgáltatást, amely Macron elnök vezetése alatt működik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés