Nem lehet elég mélyre hajolni a kirekesztés kultúrája előtt

2021. június 9. 15:52
A román-angol meccs esetében is füttykoncert fogadta a Black Lives Matter üzenetét hirdető térdepelést. A brit miniszterelnököt most azért bírálják, mert nem ítélte el a nemtetszésüket kifejezőket.

Ahogy arról tegnap a Mandiner is beszámolt, a magyar futballválogatott tegnapi szereplése kapcsán a játék mellett kiemelt sajtófigyelmet kapott az a néhány másodperc a meccs kezdetén, amikor az ír válogatott – a jelenlegi nyugati progresszív politika alakítójaként – letérdelt a gyepszőnyegre, kifejezvén az együttérzését a a George Floyd meggyilkolása után felerősödő Black Lives Matter mozgalommal.

Az írek térdepelését a magyar szurkolók többek között füttyszóval bírálták, nem kis részben azért, mert a futballpályára nem való, szükségtelen politikai megnyilvánulásnak tartották a gesztust. Ezt még a meccset megelőzően, közleményben erősítette meg a Magyar Labdarúgó Szövetség azzal, hogy kimondta:

„Az MLSZ "A gyűlölet nem pálya" kampány keretében harcol évek óta a gyűlölet minden formája ellen. Az UEFA és a FIFA szabályai nem engedik a politizálást a pályán és a stadionban sem, amit az MLSZ nem csak elfogad, de egyet is ért vele. A válogatott a mérkőzések előtt nem térdeléssel fogja kifejezni a gyűlölet bármilyen formájának elítélését.”

Ezzel akár elintézettnek is tekinthetnénk a dolgot, a helyzet azonban nem ilyen egyszerű.

Két okból sem.

Egyrészt, a Rotherham szélsője egyúttal az ír válogatott játékosa, az afrikai származású Chiedozie Ogbene (24) például „reményét fejezte ki azt illetően, hogy az UEFA keményen fellép [a magyar szurkolókkal szemben], és megoldást talál a helyzetre.”

Másrészt pedig látható, hogy hasonló problémák az Anglia és Románia közötti mérkőzésen is felmerültek. Az angol válogatott játékosai – az írekhez hasonlóan – szintén letérdeltek a gyepszőnyegre, miközben a román játékosok állva maradtak. A szurkolók – csakúgy mint itthon – szintén füttyel jelezték nemtetszésüket. 

Ami ennek kapcsán érdekes, az nem is a román szurkolók viselkedése, hanem az, ahogy a kirekesztés kultúrája (cancel culture) Boris Johnson ellen fordult a meccset követően. Első pillantásra nehéz belátni miért, hiszen a brit miniszterelnök sem játékosként, sem pedig Románia fütyülő szurkolójaként nem volt jelen a meccsen. 

Johnson bűne itt az volt, hogy ugyan a letérdelés gesztusát támogatta,

nem volt hajlandó elítélni a román szurkolók viselkedését, szóvivője ráadásul egyenesen „békésen kifejtett véleménynek” titulálta a füttykoncertet. 

A Telegraph összegyűjtötte, hogy jelen állás szerint mely válogatott térdepel, és melyek nem.

A térdepeléspárti országok (betűrend szerint) Anglia, Ausztria, Belgium, Finnország, Franciaország és Wales. A térdepelésben részt nem vevő országok pedig: Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Spanyolország, Szlovákia és Ukrajna.

A bizonytalan országok között Észak-Macedónia, Olaszország, Portugália, Svájc, Svédország, Törökország tűnik fel.

A lap szerint létezik egy harmadik kategória is, akik időközben változtattak az álláspontjukon. A Bundesliga játékosai például élen járnak Európában a BLM üzenetének népszerűsítésében, de a német válogatott játékosai mégsem térdeltek le a múlt heti barátságos mérkőzés alkalmával. Hollandiában hasonló a helyzet: a játékosok támogatják ugyan a BLM törekvéseit, Grúzia ellen azonban senki sem térdepelt. Skóciában jelenleg is tárgyalások zajlanak erről, a válogatott pedig az aktuális eredmény fényében cselekszik: a selejtezők alkalmával volt térdepelés, a Luxemburg elleni felkészülési meccsen viszont nem.

Kép: MTI/Illyés Tibor

Dobozi Gergely

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem csak a gyarmattartók térdepelnek, hanem a gyarmatosítottak is, lásd az íreket.

Ezek szerint te sem térdelnél, hiszen, aki térdel, az nem olyan rasszista, mint amilyen te vagy. Nem cigányozik, figyelj liberális papnődre, Sárosdy Lillára aki ezt sziszegte a telefonjába.

De ha rasszistaként nem térdelnél, mi a kifogásod, illetve ha antirasszistaként térdelnél, miért cigányozol? Szarul állsz a következetességgel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés