Gyűlöletkeltő üzenetváltások miatt áll a bál a frankfurti rendőrségen

2021. június 14. 12:07
Szélsőséges tartalmakat és náci szimbólumokat küldtek egymásnak a rendőrök Hessen tartományban, feloszlatták az egységet.

A hesseni tartományi parlament várhatóan még a héten a belügyi bizottság rendkívüli ülésén veszi napirendre annak a húsz frankfurti rendőrtisztnek az ügyét, akik ellen nemrég nyomozás indult tiltott szélsőséges üzenetek megosztása miatt. A vád szerint

tizenhét, 29-54 év közötti frankfurti rendőr gyűlöletkeltő tartalmakat és egykori náci szervezetek által alkalmazott szimbólumokat küldött egymásnak 2016, 2017 és 2019 folyamán. 

A rendőri egység három vezető tisztségviselőjét is vádolják az ügyben. Ők ugyan közvetlenül nem vett részt a tiltott tartalmak megosztásában, de mint a csoport felettesei nem állították le az üzenetváltást. Így összesen húsz frankfurti SEK, azaz a Speciális Bevetési Kommandó rendőrtisztje ellen folyik nyomozás. Hessen tartomány belügyminisztere elfogadhatatlan mulasztásnak nevezte a történteket. A CDU színeiben politizáló Peter Beuth szerint a rendőrségnek nem lehet aktív tagja olyan személy, aki tiltott tartalmakat oszt meg, ezért is volt szükség a teljes SEK-egység feloszlatására.  

A baloldali Die Linke és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) az eset miatt Beuth lemondását követelték.

Nancy Faeser a hesseni SPD elnöke úgy véli, a SEK feloszlatásával a probléma gyökere nem szűnt meg: minisztériumi szinten is új vezetői kultúrára van szükség. Stephan Müller a hesseni Német Szabaddemokrata Párt (FDP) belpolitikai szóvivője szerint is Beuth belügyminisztert terheli a felelősség a nem működő vezetői kultúráért és az újabb kudarcért. 

Mathias Wagner a hesseni Zöldek frakcióvezetője ugyanakkor ennél is tovább ment, a politikus ugyanis azt hangsúlyozta, hogy Németországban és Hessen tartományban a jobboldali szélsőséggel kapcsolatban intézményi probléma körvonalazódik, hiszen most már többről van szó, mint egyedi esetről. A rendőrség túlnyomó többsége elkötelezett és nélkülözhetetlen munkát végez, az ügyet azonban nem szabad elbagatellizálni. Egyedül az AfD ellenezte Beuth belügyminiszter döntését, a radikális párt szerint meg kellett volna várni a nyomozás eredményét még mielőtt elbocsátásokra került volna sor. 

A frankfurti ügyészség és a tartományi bűnügyi rendőrség tájékoztatása szerint hat személy esetében nemcsak házkutatás volt, hanem munkahelyükön, azaz a frankfurti rendőrkapitányságon is ellenőrzésre került sor.

A szélsőséges üzenetváltásokra egy 38 éves Rajna-vidék-Pfalz tartományban élő rendőr ellen korábban indított nyomozás során derült fény,

aki egyben a frankfurti különleges egység tagja is volt. A férfit gyermekpornográfia birtoklásával és terjesztésével gyanúsították, amiatt telefonos üzeneteit is átvizsgálták. A tartalmának kiértékelése során a hatóságok olyan szélsőséges üzenteket és képet tartalmazó beszélgetésekre bukkantak, melyekre a mostani nyomozás során a frankfurti ügyészség hivatkozik.

Tavaly szeptemberben Észak-Rajna-Vesztfália tartományban is volt hasonló botrány, melynek keretében Herbert Reul (CDU) tartományi belügyminiszter átfogó vizsgálatot rendelt el. A több hónapos vizsgálat során derült ki, hogy

közel kétszáz rendőr vett részt szélsőjobboldali chatbeszélgetésekben.

A Hessen tartományban kitört botrány nem vet jó fényt a kereszténydemokrata vezetésű tartományra, ezt – a reakciókból ítélve – a baloldali pártok ki is használják. A rendőrséggel kapcsolatos aggályok felerősödése az Egyesült Államokban is tapasztalt rendőrellenes, szélsőbaloldali retorikát is meghonosíthatja Németországban, ami komoly hatással lehet a szeptemberi szövetségi választások kimenetelére. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: BORIS ROESSLER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az a tény, hogy BLM, Antifa, de mindenekelőtt a politikai pedofil G. Soros NGO-nak nevezett terrorosztagai szabadon tevékenykedhetnek, maga után fogja vonni a teljesen felszabadított jelképek használatát, hogy mindenki szabadon meghatározza identitását, azaz, ha valaki náci, akkor büntetés nélkül ezt közhírré tegye, ugyanígy, ha bolsi, libsi, zöld, buzi, lmbtq, vagy bármi.
EZ ELKERÜLHETETLEN!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés