A woke tabui értékválságot hoznak a nyugati egyetemekre

2021. június 17. 13:58
Az amerikai Georgetown Egyetem oktatója szerint a progresszív ideológiák - különösen a woke mozgalom - a véleményszabadságot öncélúan és szélsőségesen korlátozva uralják az egyetemi párbeszédet.

A progresszív woke ideológia megjelenése kísértetiesen hasonlít az arab világon az 1980-as években végigsöprő iszlamizmusra - állítja Lama Abu-Odeh az amerikai Georgetown Egyetem jogi karának professzora a Le Figarónak adott interjúban.

A palesztin származású Abu-Odeh professzor úgy véli, hogy ezekben az időkben a környezete egyik napról a másikra változott meg: tapasztalatai szerint egyszerre csaknem minden nő burkát viselt, és az összes férfi szakállas volt. A párhuzam szerinte egyértelmű: a woke ideológia hasonlóképpen terjed a nyugati világban is, ezért úgy véli, hogy minden lehetséges eszközt fel kell használnunk megállítása érdekében.

Állítása szerint a woke ideológia azért veszélyes, mert vallási alapon működik, de az egyetemeken a rasszizmus, és a véleménycenzúra is problémát jelent. Mint állítja,

a „wokisták” a rendszerszintű rasszizmusra hivatkozva korlátoznák a véleménynyilvánítás szabadságát,

pontosan úgy, ahogyan az az iszlamizmus elterjedése idején történt. Mintegy hátteret adva az egészhez, Abu-Odeh kiemeli, hogy az iszlám fundamentalizmus először a művelt középosztályra volt hatással, majd az egyetemekre is „betört”, és végül a hatalomra is átterjedt.

A professzor, miután az iszlamizmus kapcsán a ’80-as évekbeli tapasztalatairól számot adott, a woke-ot is hasonlóképpen elemzi. A woke elterjedését először 2017-ben tapasztalta, amikor a Washington állambeli Evergreen State College-ban a fekete hallgatói mozgalmak egy kisebbségekről szóló nap bevezetését követelték – ezen a napon

a fehér diákokat ki akarták tiltani az egyetemről.

A mozgalom követelései ellen, felszólaló Bret Weinstein egyetemi professzor fellépését követően tiltakozások robbantak ki, az oktatót rasszizmussal vádolták meg, s el is bocsátották az egyetemről – emlékezik vissza Abu-Odeh.

Abu-Odeh úgy ítéli, hogy a Georgetown Egyetemen Donald Trump megválasztását követően még jelentősebb ideológiai változás következett be. A jogi kar dékánja Trumpot kritizáló politikai hangvételű üzeneteket kezdett el küldeni a tanároknak, amely egyúttal az egyetem politikai semlegességének a végét jelentette.

Később a professzor konzervatív hallgatói egy Zoom konferencián panaszkodtak arról, hogy véleményüket egyre kevésbé merik nyilvánosan felvállalni, attól tartva, hogy rasszistának bélyegzik meg őket. Ezzel még nem ért véget a woke térnyerése, hiszen a dékán egy antidiszkriminációs bizottságot állított fel, ahol a hallgatók a rasszistának vélt diákokat és egyetemi oktatókat panaszolhatták be.

A professzor szerint

a Black Lives Matter (BLM) mozgalmat szinte tilos kritizálni.

Ha azonban valaki mégis így tesz, a hallgatón látszik, hogy „tilosban jár”: hiszen a woke ideológiával szembeni vélemények itt tabunak számítanak.

Abu-Odeh úgy látja, hogy az amerikai baloldal rendkívül nagy hatalommal rendelkezik, a BLM például óriási anyagi hátteret tudhat magáénak; az évek során hatalmas szervezetté nőtte ki magát. A professzor úgy véli, hogy a szervezet képviselői a jövőben komoly tisztségeket fognak betölteni az egyetemektől a kormányzati intézményekig. Mindez vitathatatlanul a hanyatlás jele, és egyre inkább úgy tűnik, hogy a Nyugat már nem képes megvédeni saját alapelveit.

Kép: JONATHAN ERNST / POOL / AFP

Szemlézte: Dobozi Gergely

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem fasizálódik semmi. Sőt.
De várom a konkrét példákat, mert azzal amúgy sosem álltok elő.

A király meztelen. De ti bőszen dicséritek a ruháját!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés