Nyugat-európai antiszemita atrocitások a gázai események fényében

2021. június 17. 15:14

A 2021 májusi izraeli-palesztin konfliktust követően antiszemita atrocitások hulláma érte el a zsidóságot.

2021. június 17. 15:14
Veszprémy László Bernát

"Az antiszemita atrocitásokat kutató szakirodalomban lefektetett tétel, hogy az izraeli-palesztin konfliktus fellángolásait követően gyakorta nőnek meg az antiszemita atrocitás-számok a világ más pontjain. Ennek világos jelei voltak tapasztalhatók a friss gázai konfliktus során is. Az antiszemita atrocitás-számok egyes helyeken meghökkentő mértékben nőttek, az Egyesült Királyságban például 250 százalékkal emelkedett az ilyen esetek száma a Community Security Trust (CST) adatai szerint.

A vizsgált időszakban számos komoly incidens keltette fel a nemzetközi sajtó figyelmét. Bár az effajta eseteket az utóbbi években egyre inkább figyelmen kívül hagyja a globális média – már csak az esetek magas száma miatt is nehéz követni az összes atrocitást –, most mégis szalagcímekbe került pár incidens. Németországban például palesztinpárti tüntetéseken izraeli zászlókat égettek, Hollandiában pedig megrongáltak egy holokauszt-emlékművet.

Londonban az egyik Izrael-ellenes tüntetésen a szervezők szerint 100 ezren gyűltek össze, és az izraeli 12-es csatorna felvételei szerint a tüntetők izraeli zászlókat téptek szét, gyújtottak fel, illetve tapostak meg. A felvonuló tömeg a gázai bombázások leállítását és „Palesztina felszabadítását” követelte. A több tízezer ember a Hyde Park mellett elsétálva az izraeli nagykövetség elé vonult. Eközben pedig London egy zsidók által sűrűn lakott negyedében palesztin zászlós autókból szólt a hangos üzenet, melyben nemi erőszakra szólították fel a hallgatóságot a helyi zsidó nőkkel szemben. Az eset kapcsán Boris Johnson miniszterelnök az antiszemitizmust elítélő üzenetet írt ki Twitteroldalára.

(...)

Újdonság még a mostani erőszakhullámban, hogy nemcsak Nyugat-Európára, de Észak-Amerikára is átterjedtek a durva retorikát alkalmazó tüntetések, fenyegetések és atrocitások. A Rágalmazásellenes Liga (ADL) friss adati ugyan még nem elérhetők, de a nagyobb nyilvánosságot kapott esetek között említhetők a következők: gyújtóbombát dobtak zsidó amerikaiakra New York egyik elit negyedében, több zsidót inzultáltak és megvertek, egy étterem teraszán ülő zsidó vendégeket pedig köpködni kezdte egy palesztin zászlókkal vonuló csoport.

Az atrocitások egy részét TikTokon rögzítették és publikálták, ami azt jelenti, hogy Amerikára is átterjedt a „TikTokintifáda", ahol az a kihívás, hogy TikTok-videókon kell inzultálni vagy megtámadni zsidókat.18 Bár az ADL, mint jeleztük, még nem adott ki pontos jelentéseket, de a gázai harcok hetében előzetes adatok szerint 193 új esetet rögzítettek Amerika-szerte, és 17 ezer olyan Twitter-üzenetet azonosítottak, mely valamilyen formában tartalmazta azt a megjegyzést, hogy „Hitlernek igaza volt”.

Az esetek miatt Joe Biden is Twitter-üzenetben volt kénytelen elítélni az atrocitásokat: „A friss támadások a zsidó közösséggel szemben undorítóak és véget kell vetni nekik. Elítélem ezt a viselkedést idehaza és külföldön – mindannyiunk dolga, hogy ne adjunk a gyűlöletnek menedéket".

(...)

A 2021 májusi izraeli-palesztin konfliktust követően antiszemita atrocitások hulláma érte el a nyugat- és észak-európai, illetve az észak-amerikai zsidóságot. A támadások számának drasztikus növekedése, alkalmankénti kifejezetten erőszakos jellege, valamint kiterjedése olyan területekre, melyekre korábban nem vagy kevéssé voltak jellemzők (Kanada, Egyesült Államok) felkeltette a világsajtó érdeklődését is. Az antiszemita támadások olyan szintet értek el, hogy még az országok vezetőinek – Biden, Trudeau – is reagálniuk kellett rá."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. augusztus 04. 20:00
Nem tartozik ránk magyarokra. S addig jó, amíg nem tartozik ránk magyarokra.
Kofidisz Fapadopulosz visszatért
2021. július 29. 14:43
Provokál, gyűlölködik, élősködik, gátlástalan, amorális, mindent összeken magával, mindent a saját beteg képére formálna, majd mikor eljön a jogos számonkérés ideje felveszi az áldozati pózt és elkezd siránkozni, mondván őt a származása miatt utálják... Mi az?
Pelso j.
2021. július 29. 14:43
Szépen összeszedett gondolatok, nulla érdemmel és jelentőséggel. Ez az írás mennyi szavazatot hoz/tart meg jövőre a fidesznek?
drágabolgárúr
2021. július 29. 14:43
A zsidóság évezredenként legalább egyszer-kétszer tarthatna önvizsgálatot. Békésebbé válna a világ és csökkenne az antiszemitizmus. De akkor nem lennének zsidók a zsidók!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik