Egy dicséretet megérdemel a Legfelsőbb Bíróság vallásszabadság-ítélete

2021. június 18. 17:17

The Wall Street Journal
1798 óta egyetlen meleg pár sem kérte a Katolikus Szociális Szolgálattól azt, hogy nevelőszülőkként vegye nyilvántartásba.

"Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága csütörtökön 9-0 arányban úgy ítélte, hogy Philadelphia nem írhatja elő szerződésben egyetlen katolikus árvaháznak sem, hogy a vallásába ütköző tevékenységre adja a fejét – a döntés a vallásszabadság győzelmeként könyvelhető el.

Mégis, ahogy az Samuel Alito főbíró 77 oldalas párhuzamos indokolásában is áll, a hívők az Első Alkotmánymódosítás nyomán még ennél is többet érdemelnének.

A Fulton v. Philadelphia ügy tényei világítják meg igazán, hogy ki is az igazi kulturális és jogi agresszor. A katolikus egyház már vagy 1798 óta sajátjának érzi a philadelphiai árvák gondozását – vagyis jóval régebb óta, mint hogy az állam kormánya felvállalta volna ezt a feladatot. 

(…)

Ez idő alatt egyetlen meleg pár sem kérte a Katolikus Szociális Szolgálattól azt, hogy nevelőszülőkként vegye nyilvántartásba. A Szolgálaton kívül 27 másik olyan társaság működik, akiktől viszont kérhetnek ilyet.

Legalábbis ez volt a helyzet egészen 2018-ig, amikor is egy újság az egyházmegye szóvivőjét idézve írta meg, hogy a Katolikus Szociális Szolgálat elviekben nem regisztrálhat homoszexuális párokat szolgáltatásuk igénybevételére. A város hivatalos álláspontja ezzel kapcsolatban az volt, hogy „a dolgok változtak az egy évszázaddal ez előtti állapothoz képest”, és hogy „nagyszerű lenne, ha mindenki követné Ferenc pápa tanításait”. A város ezt követően elzárkózott attól, hogy megújítsa a Katolikus Szociális Szolgálat szerződését. A döntést per követte.

A jó hír az, hogy egyetlen bíró sem állt Philadelphia mellé."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés