Sport az ideológia rabigája alatt

2021. június 23. 16:12

Emanuela Sutter
Bizonyára mindenki várakozással tekint arra, ahogyan az UEFA veszi a bátorságot és merő szolidaritásból kiteszi a pride-zászlót Katarban is.

"Csak addig vagyunk queer- és LMBT-barátok, amíg nem lehet bajunk belőle: müncheni politikusok, a hátuk mögött 45 ezer városi lakossal azt kérik az Allianz Arénától, hogy a létesítmény az LMBT-közösség jelképévé vált szivárványszínben ragyogjon a szerda esti német-magyar meccs ideje alatt.  

A törekvés egyúttal precedensértékű tiltakozás is lenne a magyar kormány által nemrégiben előterjesztett, sokak által „homofóbnak” tekintett törvény ellen. 

(…)

További, ugyan elhasznált, mégis sokak által ünnepelt gesztus lehet az, amit eredetileg a német válogatott csapatkapitányának, Manuel Neuernek tulajdonítanak. A sportoló a Pride színeit hordta karszalag formájában az Európa-bajnokság meccsei alatt, ami miatt az európai labdarúgó szövetség (UEFA) eljárása alá vonta, ugyanis a szivárványszínű karszalag politikai szimbólumnak is tekinthető. 

A tegnapi napon az UEFA úgy döntött, hogy Neuer nem sértett meg egyetlen irányelvet sem. A szivárványszínű karszalag éppen ezért „a sokszínűségért, vagyis a jó ügyért tevékenykedő csapat” jelképe lesz. Ez áll a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) Twitter-oldalán.

Érdekes lesz végignézni, hogy vajon a futballvilág ugyanilyen kritikai éllel viszonyul-e majd a dolgokhoz a 2022-es katari világbajnokságon, hogy ugyanígy dobálózik-e majd a „jelképekkel” jövőre is. 

A Perzsa-öbölbeli királyságban a saría uralkodik, a homoszexualitás tehát itt haram, vagyis tiltott magatartásforma. Öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Meglehetősen kényelmetlen lehet ebben a közegben még csak tiltakozásokba, kritikák megfogalmazásába is bocsátkozni, nem beszélve a kivilágított stadionokról és pride-zászlókról. 

Végtére is rengeteg pénze van az UEFA-nak és a DFB-nek abban, hogy Katarban világbajnokságot rendezzenek.

Minden jel arra utal, hogy nincs többről szó, mint virtuskodásról – legalábbis erre lehet következtetni a BMW, az Audi, vagy a VW által a pride-hónapra való tekintettel végrehajtott logócserékből. Ezek a gyártók ugyanis logóikat azokban az arab országokban, ahol a homoszexualitás tilalmazott, változatlanul hagyták. 

Bizonyára mindenki várakozással tekint arra, ahogyan az UEFA veszi a bátorságot és merő szolidaritásból kiteszi a pride-zászlót Katarban is, lehetőleg a Dávid-csillaggal keretezve."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés