Véget vethet az EU a tech óriások szigorú német szabályozásának

2021. június 24. 14:29
A digitális piac domináns szereplőivel szembeni német szigort az EU azzal hígítaná fel, hogy a kisebb vállalatok tevékenységét is szabályozná.

Hétfőn a versenyhivatal szerepkörét betöltő német Szövetségi Kartell Iroda (Bundeskartellamt) vizsgálatot indított az Apple ellen, ezzel mind a négy nagy amerikai tech óriás – a Google, az Amazon, a Facebook és az Apple – ellen is vizsgálat folyik Németországban versenyellenes piaci magatartás miatt.

Németország a szigorú fellépésével globális szinten is élen jár a technológiai vállalatok piacot torzító tevékenységeinek feltérképezésében,

mindez pedig egy idén januárban életbe lépett törvénymódosítás eredménye. 

A verseny korlátozása elleni törvény (GWB) módosítása lehetővé tette, hogy a Bundeskartellamt a digitális platformok piaci magatartását és a piacon betöltött szerepüket folyamatosan nyomon követhesse, és a szabad versenyt hátráltató magatartás észlelését követően azonnal vizsgálatot indítson a digitális piac domináns szereplőivel szemben. Ezzel a törvény az állam piaci beavatkozását a tech óriások dominanciájának visszaszorítására irányozza elő, amivel a német törvényhozók azt kívánták garantálni, hogy a módosítás ne érintse hátrányosan a digitális piac kisebb szereplőit. 

Hansjörg Durz, a Bundestag digitalizációért felelős bizottságnak alelnöke szerint

a törvénymódosítással a német versenyjog történelmet írt,

hiszen olyan szabálykörnyezetet hoztak létre Németországban, amely képes lépést tartani az online platformok visszaéléseivel szemben. A szigorú rendelkezések viszont nem biztos, hogy sokáig érvényben maradnak, hiszen az Európai Bizottság tavaly decemberben mutatta be azt a digitális piacot érintő tervezetét, amely irányadó lehet az Unió egész területén. 

Törésvonal húzódik a német és az uniós megközelítés között

Durz szerint az uniós és a német törekvéseknek nem szabad versenybe szállniuk egymással. Arra kell törekedni, hogy a nemzeti hatóságok és az Unió közös erőfeszítése nyomán hatékonyan fel tudjanak lépni a tiltott kartelekkel szemben. Mindez nem lesz könnyű feladat, hiszen

a német törvény és az uniós döntéshozók asztalán lévő koncepció eltérő megközelítést kíván alkalmazni a domináns piaci szereplők szabályozásában. 

A Bizottság tervezetében a digitális konglomerátumok meghatározása a felhasználók számához, illetve a vállalatok által nyújtott szolgáltatásokhoz van követve, vagyis Durz szavaival élve egy „statikus megközelítés” mellett döntött a Bizottság. Ezzel szemben a német törvény a Szövetségi Kartell Iroda számára szempontrendszert állított fel és általános iránymutatásokat fogalmazott meg, ezzel nagyobb mozgásteret biztosított a piaci szereplők ellenőrzésére. 

Utóbbi szempont azért fontos, mert a nagyobb mozgástérrel elkerülhető, hogy a szigorú digitális versenyjogi szabályok a kisebb piaci szereplőket is negatívan érintsék. Az unió által szorgalmazott statikus megközelítéssel az európai szabályozás alapvető célkitűzése – vagyis az uralkodó szereplőkkel szembeni fellépés – is veszélybe kerülhet:

a digitális piacról szóló uniós jogszabály hatálya alá eshetnek olyan vállalatok is, melyek valójában nem domináns szereplők. 

Miután az uniós jog elsőbbséget élvez, könnyen lehet, hogy a szigorú német szabályozás nem lesz sokáig hatályban. Ennek fényében több európai kormány – így a német mellett a holland és a francia – a digitális piac szabályozásában nagyobb mozgásteret szeretne biztosítani a tagállamok számára. Továbbá a hatékony fellépés érdekében a nemzeti hatóságok munkájának összehangolására is szükség lenne. Ezen folyamatok fényében még az is elképzelhető, hogy német nyomásra változtatni fognak a Bizottság által kidolgozott tervezeten, és végül egy olyan uniós jogszabály kerül elfogadásra, mely a német megközelítést beépíti az uniós szabályrendszerbe. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Pixabay

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés