Csökkentik a kommunista vezetők nyugdíját Szlovákiában

2021. június 28. 14:43
Csökken a szlovákiai kommunista diktatúra fenntartásában szerepet vállaló egykori pártfunkcionáriusok nyugdíja augusztustól. Az új szabály az érintettek özvegyeire is kiterjed.

Augusztustól csökkenthetik Szlovákiában a volt kommunista vezetők és egyes korábbi nemzetbiztonsági hivatalnokok egyébként kiemelkedően magas nyugdíját. A törvény nagyjából 5 ezer embert érint; olyan személyeket, akik részt vettek az elnyomás irányításában és végrehajtásában, illetve akik a kommunista rendszer hatalomban tartását szolgálták. 

A szabályozás szerint a kommunista időszak alatt felvett fizetésük a továbbiakban nem lehet a nyugdíjfolyósítás alapja, és még így sem lehet kevesebb, mint a nyugdíjminimum összege.

Nem terjed ki a törvény hatálya azokra a funkcionáriusokra, akik közreműködtek az elnyomottak megsegítésében, vagy csak formális szerepet töltöttek be a korábbi rendszerben (utóbbi kategóriába például azon élsportolók tartoznak, akiket kötelezően osztottak be a rendvédelmi szervekhez).

„A kommunista rendszer reprezentánsai által érdemtelenül szerzett juttatások visszavonásáról” szóló törvényt Anna Andrejuvová (OL’aNO), a koalíciós kormánypárt egyik képviselője nyújtotta be. 

Az előterjesztők szerint a törvény igazságot teremet, ugyanis a törvény címzettjei, vagyis a volt kommunista funkcionáriusok

mind az elnyomó rendszer alakítóiként, mind pedig a rendszerváltást követően érdemtelenül jutottak hozzá kiváltságaikhoz.

A törvényt az érintett pártfunkcionáriusok özvegyeire is alkalmazni kell, vagyis ők sem részesülhetnek az emelt nyugdíjból.

A kormányzat az érintettekről listát készít, amelyet a Nemzeti Emlékezet Intézetében (Ústav pamäti národa) helyeznek el. 

A szabállyal az ellenzék nem ért egyet, szerintük az a kollektív bűnösség elvére épül, jogállamisággal össze nem férő elveket alkalmaz és visszamenőleges hatályú. A szociáldemokrata Ľuboš Blaha szerint például a történelmi igazságtalanságokat nem lehet helyretenni azzal, hogy az állam bosszút áll a korábbi diktatúra pártfunkcionáriusain.

Kép: GERARD FOUET / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kaptak nyugdíjat? Mire föl? Hazaárulási pótlékot nem?

Gyurcsányi elszámoltatása utánra tervezi a Viktor is, ha addig meg nem bukik.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés