Dán mintára szigorodhat a brit menekültügy

2021. július 5. 11:46
Szigorodhat a szigetországba irányuló illegális migrációt övező bűncselekmények büntetési tétele, továbbá dán és ausztrál mintára a bevándorlók külső helyszínre történő áttelepítése is napirenden van.

A „menedékbörze” („asylum shopping”) jelenségét kívánja megfékezni az a javaslat, amellyel Priti Patel, az Egyesült Királyság belügyminisztere szigorítana a szigetországba történő illegális migráció jogkövetkezményein.

A tervek szerint mind az illegális bevándorlók, mind pedig az őket segítő embercsempészek a mostani 6 hónapnál szigorúbb, legfeljebb 4 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. 

A belügyminiszter politikai programjának központi eleme Nagy-Britannia „nem működő” menekültügyi rendszerének reformja. A tervei értelmében

bűncselekménynek minősülne, ha valaki engedély nélkül lép az ország területére.

Méltányosság és szigor jellemzi terveinket az új migrációs szabályozásra vonatkozóan. Továbbra is szívesen látjuk hazánkban azokat, akik biztonságos és jogszerű útvonalon érkeznek országunkba, miközben meggátoljuk rendszerünk kijátszását.” - nyilatkozta Priti Patel belügyminiszter, aki hozzátette:a reform az illegális belépések számát és az ahhoz kapcsolódó bűnözést kívánja visszaszorítani.

Patel szólt arról is, hogy mindazok, akik az Egyesült Királyságba illegális módszerekkel – jellemzően a La Manche csatornán keresztül – lépnek be, általában biztonságos EU-tagállamból érkeznek. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságba bevándorlók

nem arra törekszenek, hogy megragadják a legelső alkalmat arra, hogy egy biztonságos országban telepedjenek le,

hanem valójában hanem valójában börzeszerűen válogatnak a célországok között (erre utal a "menedékbörze" kifejezés - a szerk.).

Vagyis – mutat rá a politikus – jól megfontolt szándéka a bevándorlóknak, hogy kifejezetten az Egyesült Királyságba jussanak el, akár az illegális módszerek igénybevétele árán is. 

Az előző évben több mint 8 ezer migráns szelte át a La Manche csatornát erre egyébként alkalmatlan lélekvesztőkön, idén pedig a hatóságok idáig 3.500 ilyen esetet regisztráltak. A bevándorlók túlnyomó többsége Franciaországból indulva vállalkozott az utazásra, ahol szintén alkalmuk lett volna menedékjogot kérni.

Ahogy arra a The Times rámutat, a korábbi gyakorlat szerint a migránshajókon utazó bevándorlókat a határvédelem regisztrálta, ezt követően pedig elszállásolásuk vagy fogva tartó központokban (detention centre), vagy szállodákban történt. 

A belügyminisztérium további javaslata, hogy az első ízben kérelmet benyújtók egy az Egyesült Királyság területén kívül eső helyszínen várják meg a hatóságok döntését. A hatóságok ennek kapcsán Dániával is egyeztetnek, ahol nemrégiben hasonló szabályozás lépett életbe. Mint ismeretes, Dánia afrikai (például ruandai) migrációs centrumokba küldené vissza a bevándorlókat. A The Times úgy értesült, hogy a belügyminisztérium ezzel együtt intenzíven tanulmányozza Ausztrália migrációs politikáját is, ahol a partiőrség egyszerűen nem engedi partra szállni a bevándorlókat, helyette pedig az olyan szomszédos államokba irányítja át őket státuszuk elbírálásáig, mint Pápua Új-Guínea.

Ahogy arról a Precedens is írt,

a mostani fejlemények a brit migrációs politika nagyobb szabású fordulatának részei.

a javaslattal a kormány célja kettős: egyszerre kívánja megfékezni az embecsempészetet, miközben biztosítja, hogy az illegálisan az országba lépő illegális migránsok soha ne váljanak az Egyesült Királyság állampolgáraivá – jogaik a fentebb taglalt „átmeneti” státuszra korlátozódnának csupán, s az illetőknek legalább harminchavonta számolniuk kellene a kitoloncolás lehetőségével.

A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a menedékkérők valós korának objektív megállapítására vonatkozóan is. Ezek életbe léptetésével ki lehetne szűrni a magukat gyermeknek tettető felnőtteket. A jogkereső migránsokat a javaslat arra szorítaná rá, hogy egyetlen alkalommal adhassák csak elő kérelmeiket. Ezzel a jogvédők visszaélésszerű eljárásait kívánná a jogalkotó megfékezni, e körben pedig az ügyvédek pénzbírságra számíthatnak, valahányszor megalapozatlan követelésekkel fordulnak a hatóságok irányába. Az embercsempészek pedig életfogytiglan szabadságvesztésre számíthatnak, szemben a jelenleg 14 évben maximált büntetési tétellel. 

Az úgy nevezett „Sovereign Borders Bill” („szuverén határokra vonatkozó törvényjavaslat”) tartalmazza majd a fenti elképzeléseket, amelyek parlament előtti megvitatása az elkövetkező hónapokban várható. A The Telegraph értesülései szerint a javaslat rendelkezései összhangban állnak az Egyesült Királyság nemzetközi kötelezettségeivel és a nemzetközi menekültügyi szerződések rendelkezéseivel.

Kép: Glyn KIRK / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Patel szólt arról is, hogy mindazok, akik az Egyesült Királyságba illegális módszerekkel – jellemzően a La Manche csatornán keresztül – lépnek be, általában biztonságos EU-tagállamból érkeznek. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságba bevándorlók

nem arra törekszenek, hogy megragadják a legelső alkalmat arra, hogy egy biztonságos országban telepedjenek le,
hanem valójában hanem valójában börzeszerűen válogatnak a célországok között."

Csak azért teszem ismét ide, mert Orbánt ugyanezért tényleg megátkozták 2015-ben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés