Amikor a Facebook kapcsolja le a villanyt

2021. július 7. 14:37

Kutasi Gábor
Ludovika
Megbukott az a modell, amelyben a közösségi médiaszolgáltatók önmagukat szabályozták.

„Az ausztrál kormány 2021-ben megadóztatta a Facebookot és a Google-t, mert azok nem fizetnek jogdíjat a Facebook által ausztrál médiafelületekről átvett hírek és a Google keresési tevékenységből fakadó ausztrál találatokból származó bevételeik után. Az ausztrál kormány lépését követően a Facebook néhány napra letiltotta a híreket és a megosztást, valamint céges felhasználói oldalakat az ausztrál felületein.

Igazán azonban a helyi vállalati szektor szenvedi meg a közösségi médiaszolgáltatók és a politikusok csatáját. A politikusok letiltása semmiség ahhoz képest, mint amivel a techcégek zsarolni képesek egy kormányt a vállalkozások online felületeinek eltüntetésével.

Jól mutatja e nagy cégek erejét, hogy – az ausztrál adóztatási adatok alapján – a Facebook a 2020-as ausztrál hirdetési bevételeinek mindössze alig több mint negyed százalékát fizette be az ausztrál költségvetésbe. Az új szabályozást pedig nem is hajlandó a kormányzattal tárgyalni az adóvita ügyében, a fenti nyomásgyakorlás után.

(…)

Az ausztrál eset nyomán megbukott az a modell, amelyben a közösségi médiaszolgáltatók önmagukat szabályozták, saját maguknak írtak közösségi alapelveket. A múlté lett az az idő, amikor cenzoraik és felsővezetőik döntötték el, melyik állampolgárt vagy vállalkozást tüntetik el a felületről, vagy éppen melyik országot kapcsolják le (ki).

Az állami szabályozók párhuzamosan kívánják megvalósítani a médiatörvény közösségi médiára való kiterjesztését, a fogyasztóvédelmi szabályozást, az adatvédelmi szabályozást, a trösztellenes szabályok érvényesítését és a techcégek megadóztatását.

Habár nem egyazon félelem mozgat minden országot és politikai felet a techcégek kapcsán, az amerikai választásokba való beavatkozás és Ausztrália letiltása elégnek bizonyult ahhoz, hogy nemzetközi szinten is elindulhasson a szabályozás. Az ausztrál kisvállalkozásokat ért gazdasági csapás tanulságát leszűrve már több ország vált kevésbé zsarolhatóvá a hasonló esetekkel szemben.

Jelen esetben Magyarországnak kifejezetten előnyös lenne kihasználni az európai jogalkotásban rejlő lehetőséget: a piaci méretből és a felhasználók egyesített számából adódóan a felhasználói piacok egységes fellépése hatékonyabb lehet egy globális nagyvállalattal szemben."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés