Ismeretlen bloggert marasztalt el a bíróság #MeToo posztjai miatt

2021. július 16. 14:05
Az elkövető személye ismeretlen, mégis 70 ezer angol fontnyi kártérítést ítélt meg sérelemdíjként a bíróság egy brit egyetemi oktató számára. Az oktatót az interneten vádolták szexuális erőszakkal.

Sikerrel perelt, s jutott 70 ezer angol font kártérítéshez az az egyetemi oktató, akit ismeretlen „tettes” alaptalanul vádolt nemi erőszakkal és zaklatással egy online blogon, még a #MeToo-őrület hajnalán. Ahogy az a  bírói ítéletben is áll, a #metoo a közösségi média egyik népszerű hívószava, s ha egy poszt alatt ez található, a bejegyzés népszerűsége könnyen az egekbe szökhet.

A Paul Blackledge kontra ismeretlen személyek nevű ügyben eljáró bíró kiemelte:

az ügy ékes példája annak, hogy hogyan lehet – látszólag büntetlenül – az internetet és a közösségi média felületeit más ártatlanok zaklatására felhasználni.

A keresetet az említett Paul Blackledge politológus indította az uniós adatvédelmi rendeletre, vagyis a GDPR-ra hivatkozva azt követően, hogy észlelte: egy svájci szerverről kiindulva több olyan blogbejegyzés is napvilágot látott, amelyekben őt dehonesztáló állításokkal illették. A professzor keresete nyomán a Google az eset minden nyomát eltávolította az internetről.

Blackledge kérésére a bíróság annak ellenére is megindította az eljárást, hogy az elkövető személye ismeretlen. A professzor ugyanis megelégszik azzal, hogy a bíróság kimondta: a politológus soha nem követte el a nemi erőszak egyetlen formáját sem. 

S bár a bíróság igen magas, 70 ezer angol fontnyi sérelemdíjat ítélt meg a professzor részére, az eljárás minden résztvevője számára egyértelmű, hogy ezt az összeget soha nem fogják kifizetni a károsultnak. Ennek ellenére a bíróság rögzítette azt is, hogy ez az összeg „minden bizonnyal az egyetlen olyan eszköz arra vonatkozóan, hogy hatékony és jelentőségteljes jogvédelmet valósítson meg Blackledge számára.”

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés