Az Egyesült Királyság és Franciaország közösen lép fel a migrációval szemben

2021. július 21. 14:20
Franciaország és az Egyesült Királyság megállapodott: a francia parti őrség erősítésével és új technológiák alkalmazásával veszik fel a harcot a La Manche csatornát használó embercsempészekkel.

Megállapodott egymással az Egyesült Királyság és Franciaország: a szigetország pénzt fizet Franciaországnak azért, hogy az állam északi partját megerősített parti őrség ellenőrizze a tengerre szálló migránsok miatt. Az Egyesült Királyág 62.7 millió eurót szán erre a célra.

A két belügyminiszter által (brit részről Priti Patel, francia részről pedig Gérald Darmanin) megkötött megállapodásra az Egyesült Királyság új, a korábbinál jóval zárkózottabb migrációs politikája miatt van szükség. Az Egyesült Királyság parlamentje ugyanis új migrációs törvényt készül elfogadni, amely többek között azt garantálná, hogy a szigetországba a La Manche csatornán csak törvényes úton lehessen eljutni. Ma ez nincs így:

naponta több száz migráns száll partra brit oldalon, ami 2021-ben eddig 8.500 embert jelent.

„Nagy a kockázata annak, hogy egyszer tragédia történik, éppen ezért Franciaországgal együtt kell működnünk azért, hogy még a partoknál megállítsuk ezeket az embereket” – szól a belügyminisztérium közleménye.

A belügyminisztérium itt arra is utalhat, hogy a brit határvédelem és a bevándorlásügy munkatársai arra hívták fel a figyelmet, hogy nagy az esélye annak, hogy egyszerűen elárasztják az országot a migránsok. 

A Precedens még március végén írt arról, hogy a brit kormány radikális módosításokat kíván eszközölni a bevándorláspolitika területén. A brit belügyminiszter javaslatára az Egyesült Királyságban a jövőben megtagadhatják az illegális migránsoktól a letelepedés jogát az országban, annak ellenére is, hogy az illetők egyébként menedékjogra jogosultak. Priti Patel célja a javaslattal nem más, mint hogy elejét vegye az embercsempészetnek. Az úgy nevezett „Sovereign Borders Bill” („szuverén határokra vonatkozó törvényjavaslat”) tartalmazza majd a fenti elképzeléseket.

„Az hogy a brit parti őrség túlterhelt, enyhe kifejezés, s nem csak a tengeren hajózó kollégák szenvednek ettől komolyan, hanem a szárazföldön szolgálatot teljesítők is.” - nyilatkozta Lucy Moreton, a parti őrség tagjait is felölelő szakszervezet szakértője.

A pénzből megkétszerezik az érintett partszakaszok közelében állomásozó rendőrök számát, ezen túlmenően pedig a megfigyelési technológiák korszerűsítésére is jut pénz. 

A közvélemény jogosan érezhet dühöt amiatt, hogy kis hajók jelennek meg a partjainknál, más  emberek nyomorából profitot hajszoló, visszataszító bűnözők által feltüzelt, életüket kockáztató bevándorlókat hordozva. - ezt Priti Patel belügyminiszter nyilatkozta a The Telegraphnak a brit-francia megállapodás beharangozójában. 

Kép: Mehdi Chebil / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés