23 uniós tagállamot perelhet az Európai Bizottság

2021. július 26. 16:18
Szerzői jogi témában 23 uniós tagállamot perelhet be Európai Bizottság az Európai Bíróság előtt. Magyarország nincs rajta a listán.

Franciaország, Spanyolország, Olaszország és további 20 tagállamot citál bíróság elé az Európai Bizottság azért, mert nem ültették át az uniós szabályozást hazai joganyagaikba. Az uniós szabályokat két éve fogadták el, céljuk pedig az, hogy egyenlő versenyhelyzetet teremtsen a nagy online platformok működésének területén a sajtókiadványok és különféle kulturális tartalmak felhasználása kapcsán.

Magyarország, Németország, Málta és Hollandia nem érintett: ezek az országok betartották a vonatkozó uniós előírást, és átültették a hazai jogba ezeket a szabályokat.

Az uniós jog átültetésére nyitva álló határidő idén június hetedike volt. Az Európai Bizottság megküldte az ilyenkor szokásos felszólító levelét a renitens tagállamoknak, amelyeknek két hónapjuk van reagálni az abban részletezett kritikákra. Ha az Európai Bizottság és a tagállamok közötti egyeztetés nem vezet eredményre, az eljárás az Európai Unió Bírósága előtt folytatódhat.

Az érintett tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Finnország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Szlovákia.

A Precedensen a témában közölt véleménycikket itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés