Ismét bizonytalan a fiatal bevándorlók sorsa az Egyesült Államokban

2021. július 27. 17:56

Varga Anett
Felfüggesztették a DACA-programot.

"A program létrehozása óta számos eltörlési kísérlet alanya volt, azonban a 2012 óta működő DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) közel 650 ezer fiatal bevándorlót védett meg a kitoloncolástól az Egyesült Államokban, akiknek most ismét a bíróságok kezébe került jövője.

A Trump-adminisztráció 2017-ben egyszer már megszüntette a programot, arra hivatkozva, hogy Barack Obama korábbi amerikai elnök hatáskörén kívül cselekedett, amikor elnöki rendelet útján, a Kongresszust megkerülve vezette be a DACA-t. A korábbi elnök nagy port kavarva ezzel a lépéssel, s demokrata oldalról többen is bírósághoz fordultak a program megvédése érdekében. Végül 2020. június 18-án került az ügy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elé, ahol – habár csak 5-4-es arányban – de a Legfelsőbb Bíróság többsége mégis úgy döntött, hogy a DACA-program megszüntetésének indoklása nem volt megfelelő. Ezt követően a program helyreállt."

(...)

"A houstoni szövetségi bíróság alkotmányellenesnek ítélte a programot 2021. július 16-án, ugyan arra az indokra hivatkozva, mint a négy évvel korábbi eljárás. Azonban a jelenlegi állás szerint a program még nem szűnik meg, hanem egyelőre felfüggesztésre kerül. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi DACA kedvezményezetteket a döntés nem érinti, így nem kell tartaniuk a kitoloncolástól, illetve továbbra is tanulhatnak vagy dolgozhatnak az Egyesült Államok területén. Azoknak a fiataloknak, akik viszont most tervezték a DACA-programba való jelentkezést már nem ilyen egyszerű a helyzetük: az államok továbbra is fogadják az új jelentkezéseket, de nem hagyhatják őket jóvá.

A döntés kapcsán Joe Biden elnök és a demokraták többsége aggodalmukat és kiábrándultságukat fejezték ki. A jelenlegi állás szerint, amennyiben a demokraták meg akarják védeni a fiatal bevándorlók sorsát, akkor új bevándorlási törvénycsomagot kell alkossanak. A törvényjavaslatok már elindultak, azonban republikánus támogatottság nélkül esélytelen a sikerük."

(...)

"Összegezve, a DACA-program ismét válaszút előtt áll, csekély túlélési eséllyel. Ha a program megszűnik, ismét egy nehéz helyzettel kell majd szembenéznie az államoknak: hová tovább DACA nélkül? A program eltörlése ugyanis nem fogja útját állni az Egyesült Államokba fiatalon érkező egyéneknek. Arról pedig, hogy az államok miként kezelik majd a helyzetet, még nem született döntés."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ismét bizonytalan a fiatal bevándorlók sorsa az Egyesült Államokban"

Kár, hogy már ilyen fiatalon megtanultál hazudni.
Bevándorló az, aki engedéllyel, teljes joggal él egy országban, ami nem az eredeti hazája.
Mindenki más csak illegális, esetleg határsértő vagy menedékjog kérelmező.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés