Dezinformációs szakértőt vet be a Facebook ellen a brit médiaszabályozó

2021. július 28. 13:09
Az új vezető szerint Donald Trump Facebook-profilja körüli vita is jelzi, hogy a technológiai óriásvállalatok képtelenek önmaguk szabályozására.

Az Ofcom brit médiaszabályozó Anna-Sophie Harlingot az online tartalmak ellenőrzéséért felelős igazgatónak nevezte ki. Az új vezető feladatköre a dezinformációs tevékenységek visszaszorítását, illetve a technológiai óriások – így többek között a Facebook és a Google – ellenőrzését foglalja magába.

Az új pozíció létrehozását és a médiaszabályozó hatáskörének kiterjesztését a májusban bemutatott, jelenleg a parlament előtt lévő online biztonságról szóló törvényjavaslat indokolja, amely várhatóan az év végére lép hatályba. A törvény arra kötelezi a Szilícium-völgy óriásait, hogy osszanak meg információkat platformjaik tartalmáról, mindez szembe megy az eddigi gyakorlattal, eddig ugyanis minden szolgáltatásokkal kapcsolatos információátadás csupán lehetőség, nem pedig kötelesség volt. Az új törvény célja, hogy az online térben visszaszorítsák az illegális tartalmakat. 

Amennyiben a tervezetet a törvényhozás elfogadja, a digitális platformoknak kötelességük lesz eltávolítani a sértő tartalmakat,

és az Ofcom külön bírságot is kiszabhat, melynek összege akár a technológiai vállalat bevételének 10 százalékát is kiteheti. Harling továbbá szorosan együtt fog működni az új törvény betartását felügyelő további Ofcom részlegekkel is, így például a gyermekvédelem és a dezinformáció ügyében a médiaszabályozó együttes erővel tud fellépni. 

Harling várhatóan szigorú fellépést fog szorgalmazni,

hiszen többször élesen kritizálta az online platformokat. Donald Trump Facebook-profiljának lehetséges törlésével kapcsolatban megjegyezte, hogy már annak ötlete is azt jelzi, hogy a technológiai óriásvállalatok „teljes mértékben képtelenek önmaguk szabályozására”.

A szólásszabadság fokozottabb védelmét és a tech óriások szabályozását célzó brit kezdeményezésekről már korábban beszámoltunk, erről itt olvashatnak.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Lionel BONAVENTURE / AFP

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés