A szigorú bevándorláspolitika miatt az emberi jogi bíróság elé citálják Dániát

2021. július 29. 14:13
A hazatoloncolt migránsok ügyei köré egy egész iparág épült, több száz ügyvéd dolgozik a dán szigorítások lebontásán.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, a dán kormány tovább szigorított a bevándorláspolitikáján. Egy júniusban elfogadott törvénymódosítás értelmében a Dániába bevándorolni kívánók az országon kívül kötelesek megvárni a menekültügyi eljárás végét. A módosítás lehetővé teszi azt is, hogy Dánia a már dán földre lépett bevándorlók egy Európán kívüli országba helyezze át ugyanebből a célból,

ha pedig a dán hatóságok úgy döntenek, hogy a migráns nem nyerhet beengedést az északi országba, a „szállásadó” országból is távoznia kell.

A dán jogszabályok ugyanakkor azt is kimondják, hogy a már kiadott tartózkodási engedélyt vissza kell vonni, ha az engedély feltételei már nem állnak fenn, például azért, mert a menedékkérő hazájában a körülmények javultak. Ezt a passzust támadják most élesen az NGO-k, hiszen Dánia lehetőséget teremtett maga számára, hogy felülvizsgálja az országba érkező, ideiglenes engedéllyel rendelkezők státuszát. A skandináv ország hatósága a damaszkuszi régióból származó szír állampolgárok ügyében arra a következtetésre jutott, hogy az érintett területek általános feltételei már nem annyira szélsőségesek, hogy igazolni tudnák a dániai tartózkodás meghosszabbítását.

Vagyis az országba érkezett szíreknek vissza kell térniük a hazájukba.  

Egy londoni székhelyű szervezet, – melyet a spanyol polgárháború során végrehajtott légibombázásról neveztek el – a Guernica 37 az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elé viszi a Dániából hazatoloncot szírek ügyét, mivel álláspontjuk szerint sem az ENSZ, sem más európai ország nem ismeri el biztonságosként a damaszkuszi régiót. A szervezet ugyanakkor elismerni, hogy folyamatosan javul a helyzet a térségben, de a Szíriába hazatérőkre otthon üldöztetés és politikai leszámolás vár. A dán szabályozást továbbá azért is támadják, mert attól tartanak, hogy a dán bevándorláspolitika precedenst teremt más európai államok számára. A londoni székhelyű szervezet hátteréről nem lehet sokat tudni, weboldaluk alapján egyedül az biztos, hogy több országban is jelen vannak és a dán esetekhez hasonló ügyekre szakosodtak.   

A Guernica 37 jogászai és több mint 150 dán ügyvédi iroda dolgozik a peres ügyeken, ami azt jelenti, hogy

a migránsok hazatoloncolása köré egy egész iparág épült ki Dániában.

A szociáldemokrata dán vezetés úgy tűnik, kitart a szigorú bevándorláspolitika mellett, ami egyben azt is jelenti, hogy a következő időszakban rendkívüli nyomás nehezedik majd a kormányra az NGO-k, ügyvédek és nemzetközi szervezetek részéről. A Guernica 37 ugyan azt reméli, hogy a szír állampolgárok ügyében megállapodásra tud jutni a kormánnyal, erre azonban a jelenlegi politikai légkörben nincs sok esély, mivel a baloldali kormánypárt és az ellenzéki Dán Néppárt is egyértelműen bevándorlásellenes politikát képvisel.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Axel Heimken / AFP

Tetszett a cikk? Kövesse a Precedens.Mandiner oldalát a Facebookon is!

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az NGO-kat is a hamisan áramoltatott, fedezetlen spekulatív banki pénzekkel fizetik, tartják fenn.
Azaz: a teljes nyugati társadalomszervezés: CSALÁSON ALAPUL, Jakob Schiff, Rockefeller, Rothschild nyomán.

Ez EUnak lassan az összes tagországával baja lesz. Ez azt mutatja, hogy az EU, mint olyan
egyre jobban elszakad azoktól, aki létrehozták. Az EU politikai szervezetei szép lassan
kolonccá válnak a tagországok nyakában.

Válaszok:
Megtalálta | 2021. július 29. 19:29

"Az EU politikai szervezetei szép lassan kolonccá válnak a tagországok nyakában."

És nem a tagországok fogják feladni az érdekeiket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés