Veszélyes növények közé sorolná a levendulát az Európai Bizottság

2021. július 29. 11:29

Az abszurd lépés egész gazdasági szektorokat sodorhat a csőd szélére.

2021. július 29. 11:29
null

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a levendulát potenciálisan halálos anyagként tartja számon, a légutakba kerülve ugyanis halált okozhat, továbbá allergiás bőrreakciót, illetve szemirritációt is kiválthat. Egy új uniós rendelettervezet azonban ennél is tovább megy, és

a levendulát egyenesen veszélyes kategóriába sorolja.

Az Európai Bizottság szerint az uniós jogszabály célja „a mérgező anyagoktól mentes környezet” megteremtése, megóvása.

A szóban forgó szabályozás egy nagyobb uniós stratégia része, amely a kémiai összetevők alapján állít fel veszélyességi és környezetterhelési listát. Vagyis a levendula esetében sem maga a növény, hanem annak kémiai molekulái kerülnének a listára.

Ezzel a lépéssel az Európai Unió több iparágat egyszerre sodor veszélybe

– véli Alain Aubanel a francia parfüm, aroma- és gyógynövények védelméért létrehozott szövetség elnöke. 

Egyrészt a rendelettervezet ellehetetleníti a termelőket, ami az uniós tagállamok közül Bulgáriát és Franciaországot érintené a leginkább. Utóbbi országban több mint 2500 termelő megélhetését biztosítja a növény és több mint 300 vállalat foglalkozik a levendula feldolgozásával, kozmetikumok és parfümök készítésével. Amennyiben a levendulát veszélyessé nyilvánítják, gazdasági szektorok szűnnek meg egyik napról a másikra, hiszen nemcsak egy elengedhetetlen alapanyagról van szó, hanem egy turisztikai szempontól is fontos növényről – véli Thierry Bizouard, francia termelő. 

Másrészt pedig

nemcsak a levendula lesz érintett, hanem sok illóolaj és természetes anyagokból készülő termék is.

Akár egy alapanyag tiltólistára kerülése is tönkre tehet egy évtizedek oda természetes illóolajokkal készült termék gyártását és forgalmazását. Ezzel az Európai Unió egy másik fontos iparágat is a csőd szélére kormányozhat, a levendula termesztése nemcsak Franciaországban, hanem egész Európában megszűnhet – tette hozzá Alain Aubanel. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: SVEN HOPPE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Tetszett a cikk? Kövesse a Precedens.Mandiner oldalát a Facebookon is!

>>>Frissítés<<<

Az Express cikkét, amelyen jelen cikk alapul időközben a FR24 News portál is átvette. A levendula tiltólistára kerülésére utaló hírek már 2018-ban is napvilágot láttak. Az Endocrine Society által fenntartott havi megjelenésű Endocrine News oldalán 2018. márciusában arról olvashattunk, hogy a társaság a levendulát és a teafaolajat is potenciálisan hormonzavarokat okozó vegyi anyagok, (endocrine-disrupting chemical, EDC-k) közé sorolja. Az ezzel kapcsolatos tudományos eredményeket az Endocrine Society századik éves találkozójának alkalmával publikálták Chicagóban. 2021. májusában ugyanezen szaklap felületén jelent meg a hír, hogy az Endocrine Society szakértőként részt vesz az Európai Unió vegyi anyagokra vonatkozó fenntarthatósági stratégiájának kidolgozásában.

>>>Frissítés 2<<<

A hírek nyomán időközben petíció indult Franciaországban a jogalkotási folyamat ellenében, amelyet jelen állás szerint több mint 19 ezren töltöttek ki. Az Európai Bizottság Twitteren igyekszik hűteni a kedélyeket. Francia nyelvű tweetjében a testület cáfolja a témában írt szintén francia nyelvű hírt a levendula tiltólistára tétele kapcsán. "Spolier: nem. A jogalkotást felülvizsgáljuk annak érdekében, hogy az még hatékonyabban védje a fogyasztói és környezetvédelmi érdekeket. Az ágazat valamennyi szereplőjét meghallgatjuk, mielőtt javaslatunkat közzétennénk."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2021. szeptember 09. 17:19
A liberalizmust kellene betiltani. Ritka egy veszélyes mérgező képződmény.
libsimentes_övezet
2021. szeptember 09. 17:16
"a légutakba kerülve ugyanis halált okozhat" a mélytorkozó pornósok miatt akkor a kukikat is betíltják?
Harangláb
2021. augusztus 31. 19:28
Ez jó ötlet, egyidejűleg megszabadulhatunk az EB-től és a hasonlóan kártékony molyoktól is...:)
Burmin
2021. augusztus 31. 19:27
Be kéne tiltani az EB-t. A levendula a legjobb molyirtó !
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik