Nekiment a német igazságszolgáltatásnak Lengyelország

2021. augusztus 2. 15:53
A német bíróság szerint gyűlöletkeltő, hogy egy lengyel teológus az egyházon belüli visszaéléseket egy állítólagos homoszexuális érdekeltségi körrel azonosította.

A lengyel kormány egy konzervatív teológus professzor cikke miatt éles kritikával illette a német igazságszolgáltatást. Dariusz Oko egy német magazinban közölt írásában a Vatikánon belül működő csoportról írt, amely szexuális bűncselekmények sorozatáért felel. Továbbá a csoportnak aktív szerepe volt abban is, hogy Theodore McCarrick bíboros – akit jelenleg egy 16 éves fiú molesztálásával vádolnak – a katolikus egyház egyik befolyásos személye lett.

Oko a visszaélések miatt a meleg papokat az egyházon élősködő parazitáknak, míg a melegjogokat eretnekségnek titulálta. 

Szókimondó cikke nem aratott sikert Németországban, a kölni bíróság gyűlöletkeltés miatt 4.800 euróra büntette a lengyel professzort. Az ügyet egy müncheni pap, Wolfgang F. Rothe vitte a bíróság elé, álláspontja szerint az egyházon belül nincs helye a gyűlöletkeltő magatartásnak.

A lengyel kormány kiállt Dariusz Oko mellett. 

Marcin Romanowski lengyel igazságügyi miniszterhelyettes szerint Oko oknyomozó munkája egy sor szexuális visszaélésről rántotta le a leplet. Úgy tűnik viszont, hogy a német bíróság az áldozatok helyett a bántalmazók oldalára állt, a bíróság döntése a baloldali gender-ideológia újabb őrült megnyilvánulása. A tudományos munka büntetésével a német igazságszolgáltatás az európai értékkel szemben foglalt állást – véli Romanowski. 

Az ismert katolikus jogi intézet, az Ordo Iuris a lengyel professzor oldalára állt, véleményük szerint a cikk a tudományos párbeszédet hivatott erősíteni, a cikkről készült beszámolók csak kontextusból kiemelt állításokat sorakoztattak fel.

Oko egy interjúban arról beszélt, számított a támadásokra,

hiszen olyan egyházon belüli tevékenységekről írt, melyek maffiaszerű magatartást igazolnak. Hozzátette, az egyház védelmében írta meg a cikket, hogy mindenki számára világos legyen, egy konkrét érdekeltségi kör áll a visszaélések mögött. A lengyel teológus az ítélet ellen fellebbezett, így az ügyben a másodfokú bírság döntése lesz a mérvadó.  

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: BERND VON JUTRCZENKA / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés