Kreatív intézkedésekkel ösztönzik az embereket az oltás felvételére

2021. augusztus 2. 13:35
Egy német városban például sült kolbásszal jutalmazták az újonnan oltottakat.

Miközben Európa egyes országaiban a megbetegedések száma folyamatosan emelkedik, az oltakozási kedv nem javul. Emiatt

egyre több kormány próbál célzott járványügyi intézkedéseket bevezetni, hogy az oltás felvételére ösztönözzék az embereket.

Franciaország – Magyarországhoz hasonlóan – az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé tette a védőoltást, és – ahogy korábban hazánkban – csak oltási igazolvánnyal lehet szállást foglalni és éttermekben fogyasztani. Hasonló szigorításokat vezettek be Olaszországban is, ahol a mozik, a színházak és az éttermek belső tereibe is csak oltási okmánnyal lehet belépni.

Ezzel szemben Németországban fokozatosan szigorítanak, ami a németek esetében azt jelenti, hogy

nem jogszabályban kötelezik a polgárokat az oltás felvételére, hanem „puhább” intézkedésekkel próbálják vonzóbbá tenni a koronavírus elleni vakcinát.

Így például azon külföldről hazatérő német turistáknak, akik nem vették fel az oltást, kötelezővé tették a tesztelést. Ugyanakkor ennél kreatívabb intézkedéseket is kidolgoztak helyi szinten, a türingiai Sonnebergben például sült kolbásszal jutalmazzák azokat, akik az oltás felvétele mellett döntenek. Az étellel való motiválás sikeresnek bizonyult, csak pénteken 250 ember kapta meg az első oltását. 

Baden-Württemberg tartomány vezetője úgy véli, az elkövetkezendő időszakban a védettséget szerzett emberek és az oltást visszautasítók élete más pályán fog mozogni. Winfried Kretschmann szerint a jövőben az utóbbi csoport egyre több nehézséggel, korlátozással fog szembe nézni, míg azok, akik már korábban felvették az oltást, az enyhítésekkel hozott szabadság haszonélvezői lesznek. Ezt példázza az is, hogy egyre több német szálloda dönt úgy, hogy ősztől csak az oltási igazolvánnyal rendelkezőket fogja fogadni.

A bevezetett intézkedések alapján egyértelmű, hogy azok, akik nemet mondtak az oltásra, nem néznek könnyű időszak elé.

Az is igaz azonban, hogy az oltásellenesekkel az európai kormányoknak meg fog gyűlni a bajuk, ugyanis hangos kisebbségről van szó. Milánóban például a bevezetett szigorítások ellen tüntetést szerveztek, ahogy Franciaországban is megmozdulást tartottak, amit végül a rendőröknek kellett feloszlatni. 

Sokan diszkriminációnak tartják, hogy az oltott és az oltásban nem részesült polgárok különböző elbírálásban részesülnek, a francia tüntetéseken ezért vonultak a „szabadság” jelszava alatt, míg Olaszországban egyenesen „náci igazolványnak” minősítették a kötelező oltási igazoltást. Ugyanakkor jelen helyzetben az európai államok más megoldást nem tudnak alkalmazni, az oltási hajlandóság megfeneklett, a delta váriáns, és vele együtt az újabb hullám pedig már az ajtón kopogtat. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: JAVIER TORRES / AFP

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha meg akarnák oldani ezt a problémát, akkor kötelező lenne és kész.
De nem akarják megoldani, úgyhogy megy a bohóckodás kolbásszal meg lottóval.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés