Halálos fenyegetések és immunitásigazolvány - Franciaország szigorít

2021. augusztus 9. 14:41
Újabb hullámban szigorít Franciaország a járványügyi korlátozásokon, amelyeket továbbiak követhetnek majd. Az elégedetlenség azonban a hajdani sárgamellényes tüntetések nagyságrendjét közelíti.

Franciaország a heves tiltakozások ellenére is szigorít a járványügyi korlátozásokon annak érdekében, hogy később ne kelljen még szigorúbban eljárni. A járvány jelenlegi állása Franciaországban egyelőre nem közelíti meg a korábbi csúcsokat: jelenleg 1.510 embert ápolnak intenzív osztályon, amely ötszáz fővel több, mint egy hete. A szigorítással Emmanuel Macron reméli, hogy sikerül tovább gyorsítania az oltási kampányt (jelenleg Franciaországban a beoltható polgárok nagyjából 55 százaléka kapta meg második oltását is).

Hétfőtől Franciaország kávézói, éttermei, teraszai és egyéb hasonló vendéglátóhelyei az „igazolványokat kérjük felmutatni” felhívással várják az oltott, vagy koronavírussal nem megfertőzött vendégeket – vagyis aki igénybe akarja venni az érintett szolgáltatásokat, köteles felmutatni védettségi igazolványát. A kezdetben a több mint ötven vendéget fogadó éjszakai szórakozóhelyekre vonatkozóan bevezetett korlátozásokat várhatóan a szálláshely-szolgáltatókra (hotelekre, hostelekre, stb.) és a távolsági utazásokra is kiterjesztik.

A július közepe óta tartó, több lépcsős szigorítást Emmanuel Macron francia államfő a koronavírus delta-variánsától és egy esetleges negyedik hullámtól tartva rendelte el. Július 21-e óta az immunitásigazolványt (vakcinaútlevelet) mozikban, színházakban és múzeumban is elkérik, ez intézkedés-sorozat szeptember közepétől pedig

magába foglalja az egészségügyi- és szociális intézményekben (különösen az idősek otthonában) dolgozók kötelező oltását is.

Az oltás felvételére való kötelezés hetven szakterületet és másfél millió egészségügyi dolgozót érint. Aki ezt visszautasítja, az a fizetésének és a munkavégzési engedélyének felfüggesztésével számolhat.

Ugyanígy szeptembertől 49 euróra emelik a korábban ingyenes PCR-tesztek árát. 

A korlátozásokat az Alkotmánytanács is szentesítette, ugyanakkor Franciaország-szerte heves tiltakozási hullámot generált. Az immunitási igazolványt Marine Le Pen, Macron ellenzékének egyik legjelentősebb politikusa „brutálisnak és jogellenesnek” minősítette.

"Az egész arról, szól, hogy jó polgár vagy-e, vagy sem...a szabadságunk mit sem ér, ha barátainkat, szomszédainkat és nagyszüleinket fertőzzük meg. Szabadnak lenni egyet jelent a felelősségvállalással." - indokolt Macron.

A tiltakozáshullám már három hete tart, s csak múlt héten több 200 ezer francia polgár vonult utcára. Franciaországban 237 ezer ember tiltakozott, csak Párizsban 17 ezren tüntettek. Egyes elemzők szerint a tiltakozók bázisa ugyanazokból a demonstrálókból áll, mint akik  „sárgamellényesként” vonultak néhány éve utcára. A sárgamellényes tüntetések Franciaországban még 2018-ban robbantak ki. Ekkor a pártoktól és szakszervezetektől is távolságot tartó, a közösségi oldalakon spontán szerveződő – a gépkocsikban kötelezően tartandó sárga mellényről elnevezett – sárgamellényes tüntetéssorozatot az üzemanyagár környezetvédelmi adójának január 1-től tervezett emelése váltotta ki, de a megmozdulás fokozatosan átalakult a „jobb megélhetésért" folytatott országos lázongássá.

A Precedens július közepi könyvajánlójában a Ludovika Egyetemi Kiadó gondozásában idén megjelent Járvány sújtotta társadalom című tanulmánykötetre hívta fel a figyelmet. Ebben a szerzők részletesen foglalkoznak azzal, hogy a világjárvány lehetetlen dilemma elé állította a nyugati kormányzatokat: a döntéshozóknak két véglet, az emberi élet védelme (a gazdaság lelassításával vagy befagyasztásával) és a gazdaság működőképessége (az életveszély növelésével) között kellett megtalálniuk az egyensúlyt. Az pedig az első pillanattól kezdve jól látszott: ha az életvédelem irányába mozdulnak el, az csak a gazdaság drasztikus lelassításával vagy befagyasztásával garantálható. Ha viszont a gazdaság működőképességét akarják biztosítani, azt az életveszély növelésével tehetik. A dilemma élét kizárólag a társadalompszichológiai szempontok részletes mérlegelésével lehet csillapítani, a cél ugyanis az, hogy járványügyi korlátozások ne a köznyugalom és a hatalomba vetett bizalom rovására érvényesüljenek. 

Az újraválasztásra készülő Emmanuel Macronnak azonban nem pusztán az időközben „rendszerellenzékké” váló sárgamellényesekkel kell dacolnia –

a francia egészségügyi igazgatással szemben a polgárok évtizedek óta bizalmatlanok.

Történt ugyanis még az 1990-es évek legelején, hogy a francia kormány tudatosan csatornázott be Hepatitis C-, illetve HIV-vírussal fertőzött vért az országos vérellátó rendszerbe, több száz francia halálát okozva ezzel.

Ugyanebben az évtizedben a gimnazisták körében indított Heptatis-B-vírusra vonatkozó oltási kampányt kellett felfüggeszteni, mivel az oltottak körében több mint kétszáz esetben diagnosztizáltak sclerosis multiplexes megbetegedést (megjegyzendő, hogy az erre irányuló kutatások nem tudták kifejezetten igazolni a kapcsolatot).

A szigorítások nyomán tehát a francia társadalom egyre feszültebbé válhat. Ezt igazolják azok a beszámolók, amelyeket a helyi lapok gyűjtöttek a járványügyi szigorítások mai bevezetésével. A Le Parisien például arról számol be, hogy

egyes éttermi dolgozók van, hogy 400 halálos fenyegetést is kapnak arra az esetre, ha érvényt szereznének a kormány szigorításának.

A Facebook-oldalamon jelentettem be, hogy a vakcinaigazolvány útján kívánom ellenőrizni vendégeim védettségét, a következő napon pedig az üzlet vonzáskörzetén kívül eső idegenek jelentek meg az éttermem előtt, hogy bojkottálják a működésemet, s hogy a megölésemmel fenyegetőzzenek” – ezt egy francia étterem üzemeltetője nyilatkozta a lapnak, amelyet Valeurs Actuelles nevű franca portál is átvett. Ha azonban a szolgáltatók engednek a fenyegetőzéseknek, és figyelmen kívül hagyják a kormány kötelezését, akkor az üzembezárással, szabadságvesztéssel és a több tízezer eurós bírsággal kell számolniuk – írja a lap.

Kép: Adnan Farzat / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teljesen át kell értékelni a COVID-dal kapcsolatban az eddigi gyakorlatot:
el kell engedni a dolgokat.
1. Minden ember szuverén döntése legyen, mit tesz.
2. Az államnak viszont fel kell készülnie a szükséges forgatókönyvekre, a lehető legoptimálisabb megoldásokkal.
3. Megmagyarázhatatlan, Magyarországon miért nem robbant még be a negyedik hullám! Elképzelhető, hogy azt az aktorok a magyar választási kampányra tartogatják.
Ez viszont az első pontban leírtakat igazolná.
Magyarország tegyen meg mindent, hogy a magyarországi vakcinagyártás képes legyen beindulni és a továbbiakban a keresletet 100%-ban ellátni.

"TUCKER CARLSON
(Fox News)
MAGÁNBESZÉLGETÉSEINK FELETT A DEMOKRATÁK RENDELKEZNEK MAJD

A Demokrata Párt tervei szerint cenzúrázna mindennemű "vakcinák körüli dezinformációt"; bármit, amit az ember magánbeszélgetésben a telefonján fogad."

Ez is elgondolkodtató, mire megy ki a Nagy Reset, a zsidó Klaus Schwab innovációjában?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés