Zbigniew Ziobro: Ne bármi áron maradjon Lengyelország az EU tagja

2021. augusztus 10. 13:55
Az EU tagjának kell maradni, de nem bármi áron - így vélekedik a lengyel igazságügyi miniszter Lengyelország és az EU legutóbbi, a bírósági reformmal kapcsolatos "összecsapásáról".

Rendületlenül kitartok amellett, hogy ellen kell állnunk az Európai Unió „zsarolásának”, amelyet az Európai Bíróság kommunikál – nyilatkozta Zbigniew Ziobro, Lengyelország igazságügyi minisztere. Szerinte országa és az Európai Unió közötti vita korántsem az igazságügyi rendszer megreformálásáról, hanem arról szól, hogy például a németek, a hollandok és a spanyolok megtehetik azt, amit a lengyelek nem. E

kettős mérce a politikus szerint gyarmati mentalitást tükröz, amelynek kevés köze van a joghoz.

Amikor Ziobrót Lengyelország uniós tagságának jövőjéről kérdezték, a politikus a következőket mondta:

„Tagnak kell maradni, de nem bármi áron”.

Ziobro hozzátette, hogy ez pártja, a Szolidáris Lengyelország (Solidarna Polska) álláspontja, nem pedig a lengyel kormányzaté, vagy a koalíciós kormány többi tagpártjáé [a lengyel kormánykoalíció két kisebb pártból, vagyis a Megegyezésből és a Szolidáris Lengyelországból, valamint a Jog és Igazságosság (PiS) néppártból áll]. Megjegyzendő, hogy a közvélemény-kutatások szerint

Lengyelországban a lengyel uniós tagság továbbra is igen népszerű.

Ennek kapcsán kifejtette, hogy Lengyelország feladata, hogy minden áron ragaszkodjon Lengyelország önazonosságához és meglévő státuszához az Európai Unióban, különben Lengyelország, s különösen a lengyelek csak veszíteni fognak az uniós tagságon. 

Lengyelországban néhány éve egy a bírósági szervezettel kapcsolatos igazgatási reformcsomagot fogadtak el, amely miatt heves jogállamisági kritikák érték a kelet-közép-európai országot több nyugati-európai ország és az Európai Unió egyes intézményeinek részéről. E kritikák fókuszában a reformmal létrehozott fegyelmi tanácsok állnak. Lengyelország augusztus közepéig kapott haladékot az Európai Bizottságtól arra, hogy a reformcsomagot visszavonja.

Időközben a lengyel alkotmánybíróság úgy határozott, hogy a reformcsomag visszavonására irányuló európai bírósági kötelezés a lengyel alkotmányos renddel ellentétes, ezzel tehát lehetetlen közjogi helyzet állt elő: Lengyelország uniós tagállamként az alapító szerződésekből és csatlakozó bírói gyakorlatból következően köteles végrehajtani azt, amit az Európai Bíróság ítél, miközben a lengyel jogalkotót a lengyel alkotmánybíróság határozata is köti. Magyarán egy időre – legalábbis közjogi szempontból – olyan helyzet állt elő, mint amikor egy megállíthatatlan erő egy mozdíthatatlan tárggyal találkozik szembe.

Az elmúlt hetek fejleményei azonban arra utalnak, hogy Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök hajlik a kompromisszumra, amellyel az igazságügyi miniszter láthatóan nem ért egyet.

A miniszterelnök hisz a kompromisszumok megtalálásában” – nyilatkozta Ziobro a lengyel Rzeczpospolitának, majd hozzátette: „Mi azonban úgy véljük, hogy az EU agressziójára a keményen kell válaszolni. (…) Ha ma engedünk az Európai Bíróság jogellenes diktátumainak, akkor a testület holnap arról határozhat, hogy Lengyelországban például be kell vezetni a melegházasságot, vagy akár az azonos neműek gyermekvállalási jogát is. (…) Hamis propaganda arra építeni, hogy az Európai Unió jó nagybácsi módjára pénzt osztogat nekünk, ezért cserébe pedig minden áron teljesíteni kell a követeléseit.

Kép: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 25 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

100%-os pontossággal ki lehet jelenteni:
Az az ország, amely 10 év múlva, 2031-ben TAGJA LESZ AZ EU-NAK:
AZ AZ ORSZÁG MEGSZŰNIK LÉTEZNI.
Tehát, maradsz és VÉGED, vagy kilépsz és ÉLSZ.
Csak a kilépés időpontját kell a lehető legoptimálisabbra BELŐNI.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés