Nem kellene Berlinnek az alkotmánybíróságot is feláldoznia az európai integráció oltárán

2021. augusztus 17. 15:28

Michael Rasch
Neue Zürcher Zeitung
Az egyre terebélyesedő uniós integrációnak megvan a maga ára: a nemzeti ikonok elerőtlenedésével jár.

"A nép körében oly népszerű Bundesbankot az Európai Központi Bank margóra tette. Ugyanez a végzet fenyegeti most a Német Szövetségi Alkotmánybíróságot is. 

(…)

Európában két vonat rohan épp egymás irányába. Júniusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárásokat indított Németország ellen annak érdekében, hogy érvényt szerezzen az uniós jog abszolút és kivétel nélküli elsőbbségének a nemzeti jog felett. 

(…)

A legutóbbi eljárás mind közül a legkeményebb. Alapvetően a Német Szövetségi Alkotmánybíróság  jelentőségének csökkentéséről szól. (…) Brüsszel most meg akarja törni Karlsruhe erejét.

(…)

A tagállamok közötti egyre szorosabb integrációnak (…) ára van, nevezetesen a nemzeti szuverenitás feladása. Ez az ár egyre magasabbá és magasabbá válik, s olykor észrevétlenül fizetjük meg – mindannyian ismerjük a béka történetét a forró vízben. (…) Németországban ez a folyamat két olyan intézményt érint különösen, amelyeket magas szintű közbizalom övez: a Bundesbankot és a Német Szövetségi Alkotmánybíróságot. Az elmúlt két évtizedben a monetáris hatóságot félreállították, most pedig az Alkotmánybíróság számíthat hasonló végzetre. Németország valóban feláldozza a legnagyobb köztiszteletben örvendő intézményeit az európai integráció oltárán?

(…)

A Német Szövetségi Alkotmánybíróság eddig sosem volt rest konfliktust vállalni az Európai Bírósággal: mindig is kész volt kommunikálni és kikényszeríteni saját álláspontját. (…) A folyamatos integráció, a médianyomás, illetve a karlsruhei kamarák összetételének megváltoztatása hozhatna változást, hogy végül az Alkotmánybíróság a falhoz álljon, s ugyanúgy végezze, mint a Bundesbank.

Németországnak ezt nem szabadna hagynia (…). [Berlinnek] határozottan ki kellene állnia az Alkotmánybíróság mellett a Brüsszellel folytatott vitában, és ragaszkodnia kellene a kontroll megtartásához az európai intézményekkel szemben."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor azok, akik a német történelem egyes részeit nem az Alkotmányuk diktatúrája szerint értelmezi, EU-s védelemben részesülnek?

Ha már a demokratikus, jogállami német alkotmánybíróság sem felel meg Brüsszelnek, akkor van min elgondolkodni.

Nem is kell megszüntetni a német alkotmánybíróságot.
Ezt a NZZ-nél pontosan tudják, hisz az NZZ is része a nyugati média 90%-ának, amely elfajzott zsidók irányítása alatt áll.
Ők meg annyit mondanak: elég, ha G. Soros látogatást tehet a német alkotmánybíróságon, és ha Soros dönthet arról, mikor távozik onnan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés