Az osztrák alkotmánybíróság határozata hátráltathatja az afgán migránsok hazatoloncolását

2021. augusztus 19. 11:39
Több uniós tagállam mellett Ausztria is az afgán migránsok hazatoloncolását szorgalmazza. Egy alkotmánybírósági határozat gátolhatja ezt, miközben migrációs centrumok létesítése is terítékre került.

Ausztriának még a tálib hatalomszerzés ellenére is folytatnia kell az afgán származású migránsok hazatoloncolását Afganisztánba, addig, amíg ez lehetséges – nyilatkozta Karl Nehammer konzervatív osztrák belügyminiszter. Ausztria egyike azon hat európai uniós tagállamnak (Ausztria, Dánia, Belgium, Hollandia, Németország és Görögország), amelyek vezetői a nyitott ajtók politikájának hátulütőire hívta fel az Európai Bizottság figyelmét még a hónap elején.

Időközben három uniós tagállam módosított álláspontján, Ausztria, Belgium és Görögország azonban kitartani látszott. Az osztrák alkotmánybíróság tegnapi határozata azonban változtathat ezen.

A testület ugyanis kedden kimondta, hogy

az afganisztáni eseményekre tekintettel alkotmányellenes lenne folytatni az afgán migránsok hazatoloncolását.

A határozat egy olyan ügy kapcsán született, amelyben egy afgán állampolgár menedékkérelmét az afgán hatóságok visszautasították (mint ahogy jogorvoslati kérelmét is) s épp őrizetben várta hazatoloncolásának előkészítését. A határozat nyomán a hatóságok szabadon engedték az érintettet. Megjegyzendő, hogy ugyan ennek nyomán a kisebbik kormánypárt (Zöldek) vezetője bejelentette, hogy a hazatoloncolásokat leállítják, Nehammer belügyminiszter ezt egyelőre nem erősítette meg.

Sőt – írja a Reuters – Nehammer ragaszkodik ahhoz, hogy Ausztria az uniós jog által megengedett terjedelemben folytassa a hazatoloncolásokat Afganisztánba. Ausztria emellett

felvetette azt is, hogy a kitoloncoltakat migrációs központokban (deportation centre) helyezzék el az Afganisztánnal szomszédos országokban. 

Migrációs központok létrehozása Afganisztán körzetében lehetséges megoldásként merülhet fel. Ehhez azonban erőre és az Európai Bizottság támogatására van szükség. Fel fogom vetni ezt a lehetőséget a belügyminiszterek tanácsában

– nyilatkozta Nehammer.

Az Európai Bizottság egyelőre azonban nem tűnik nyitottnak erre. A belügyminiszterek tanácsán a tegnapi napon Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a következőképpen fogalmazott

"A dolgok jelenlegi állása szerint Afganisztán nyilvánvalóan nem biztonságos ország, és ez még jó ideig így is marad. Éppen ezért senkit sem küldhetünk erőszakkal haza Afganisztánba."

Johansson szavaiból kiderül, hogy

az Európai Bizottság még mindig élhető megoldásnak tartja a migránsokra újraelosztási kvóták alkalmazását is. 

"Arra kértem a tagállamokat, hogy növeljék elhivatottságuk mértékét az újraelosztási kvóták mellett, hogy szélesebb kvótákkal lehessen kisegíteni a nemzetközi védelemre szorulókat. Kértem a tagállamokat arra is, hogy kiegészítő jogi megoldásokat léptessenek érvénybe. (...) Ismét hangsúlyozom, hogy az Európai BIzottság készen áll arra, hogy koordinálja a tagállamok közötti munkát, s hogy folyósítsa az ehhez szükséges többlet pénzügyi támogatást.

Johansson ezt azért tartja fontosnak, mert az Európai Bizottság is úgy gondolja, hogy

Afganisztán destabilizálódásával a migrációs nyomás minden bizonnyal nő majd. 

"Nem várhatunk addig, amíg az emberek megjelennek az Európai Unió külső határainál. Ez nem megoldás. Meg kell előznünk azt, hogy az emberek az Európai Unióba veszélyes, jogszerűtlen és szabályozatlan módokon, embercsempészek közreműködésével jussanak be."

Kép: ALEX HALADA / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ahogy kinéz, ott van, Ausztriában, meg mindenfelé, a "művelt" és gazdag Nyugaton. Kicsit alibiből kapálóznak választások előtt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés