Jobb lenne, ha Európa a tényekből indulna ki a Biden-doktrínát illetően

2021. augusztus 19. 9:29

Philip Stephens
Financial Times
Az afganisztáni kivonulás kevés okot hagy Amerika szövetségeseinek arra, hogy bizalmukat Washingtonba helyezzék.

"Az Afganisztánban élő emberek számára a tálib uralom visszaállítása tragédiának, és a bizalom elárulásának számít. Az Egyesült Államok a Kabulból történő kivonulást stratégiai vereségként élheti meg. (…)

A történészek a hét zord eseményeit a 21. század eljövendő évtizedei során bekövetkező földcsuszamlásszerű geopolitikai változások metaforájaként mutatják majd be. Amikor az Egyesült Államok hadserege bevonult Kabulba (…), az uralkodó elképzelés ezzel kapcsolatban az volt, hogy az USA világhatalma hosszú távon is megkérdőjelezhetetlenné vált. A hidegháborút követő egypólusú világrend történelmi pillanata már ekkor is elmúlóban volt.

(…)

A Nyugat soha nem nyerhetett Afganisztánban. (…) Mi rossz lehet a demokrácia és a jogállam promotálásában? Csakhogy a Nyugat sablonos elképzelése nem vett tudomást a központi hatalomgyakorlással összeférhetetlen törzsi logika szerint alakuló töredezett társadalmi beidegződésekről.

(…)

Az Egyesült Államok elnöke nem mentegetőzik. Az „elvágni és elfutni” Donald Trump ösztöneit idézi, ma azonban a Biden-doktrína is ezzel az elvvel azonosul. (…) Amerika csak a közvetlen fenyegetés esetén védi meg magát, s nem fog vért és vagyont kockáztatni csak azért, hogy fenntartson egy olyan rendszert, amelyet nemzetközi biztonságnak neveznek.

(…)

Amerika nem küzd többé azokért, akik nem küzdenek magukért sem. Nincs helye értékeknek. Végtére is ezt nevezik reálpolitikának. 

Megvan azonban a realizmus ára. Az Egyesült Államoknak szövetségesekre van szüksége ahhoz, hogy versenyezhessen Kínával. Az afganisztáni kivonulás kevés okot hagy Amerika szövetségeseinek arra, hogy bizalmukat Washingtonba helyezzék. Mennyire lehetnek a NATO-szövetségesek biztosak abban, hogyha Putyin Oroszországával kenyértörésre kerül a sor, a Fehér Ház Európa határainak védelmét elsődleges amerikai érdekként azonosítja majd?

(…)

Egy napon Európának be kell vallania magának, hogy a régi világrend felett eljárt az idő, és meg kell értenie, hogy a szövetségesekkel és az ellenérdekelt felekkel folytatott versengés sokkal keményebbé válhat."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez már vietnámi lecke, 45 éves házifeladat, amit nem tanult meg senki. Most meg néznek.

Az oktatás még az egészségügynél is fontosabb, igaz, nem rövid távon függ tőle egy ember élete.

Keleten ezt, innen úgy látszik, h. tudják. Mondjuk, nem Afganisztánra gondolok, hanem másokra, a már most sikeres, jól működőkre.

Az Államokban nagyon nem látják be. El fog jönni az idő, mikor nagyon rosszul járnak majd.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés