Jobb lenne, ha Európa a tényekből indulna ki a Biden-doktrínát illetően

2021. augusztus 19. 09:29

Az afganisztáni kivonulás kevés okot hagy Amerika szövetségeseinek arra, hogy bizalmukat Washingtonba helyezzék.

2021. augusztus 19. 09:29
Philip Stephens

"Az Afganisztánban élő emberek számára a tálib uralom visszaállítása tragédiának, és a bizalom elárulásának számít. Az Egyesült Államok a Kabulból történő kivonulást stratégiai vereségként élheti meg. (…)

A történészek a hét zord eseményeit a 21. század eljövendő évtizedei során bekövetkező földcsuszamlásszerű geopolitikai változások metaforájaként mutatják majd be. Amikor az Egyesült Államok hadserege bevonult Kabulba (…), az uralkodó elképzelés ezzel kapcsolatban az volt, hogy az USA világhatalma hosszú távon is megkérdőjelezhetetlenné vált. A hidegháborút követő egypólusú világrend történelmi pillanata már ekkor is elmúlóban volt.

(…)

A Nyugat soha nem nyerhetett Afganisztánban. (…) Mi rossz lehet a demokrácia és a jogállam promotálásában? Csakhogy a Nyugat sablonos elképzelése nem vett tudomást a központi hatalomgyakorlással összeférhetetlen törzsi logika szerint alakuló töredezett társadalmi beidegződésekről.

(…)

Az Egyesült Államok elnöke nem mentegetőzik. Az „elvágni és elfutni” Donald Trump ösztöneit idézi, ma azonban a Biden-doktrína is ezzel az elvvel azonosul. (…) Amerika csak a közvetlen fenyegetés esetén védi meg magát, s nem fog vért és vagyont kockáztatni csak azért, hogy fenntartson egy olyan rendszert, amelyet nemzetközi biztonságnak neveznek.

(…)

Amerika nem küzd többé azokért, akik nem küzdenek magukért sem. Nincs helye értékeknek. Végtére is ezt nevezik reálpolitikának. 

Megvan azonban a realizmus ára. Az Egyesült Államoknak szövetségesekre van szüksége ahhoz, hogy versenyezhessen Kínával. Az afganisztáni kivonulás kevés okot hagy Amerika szövetségeseinek arra, hogy bizalmukat Washingtonba helyezzék. Mennyire lehetnek a NATO-szövetségesek biztosak abban, hogyha Putyin Oroszországával kenyértörésre kerül a sor, a Fehér Ház Európa határainak védelmét elsődleges amerikai érdekként azonosítja majd?

(…)

Egy napon Európának be kell vallania magának, hogy a régi világrend felett eljárt az idő, és meg kell értenie, hogy a szövetségesekkel és az ellenérdekelt felekkel folytatott versengés sokkal keményebbé válhat."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tidal_wave
2021. szeptember 09. 22:57
Na, ja, Bidennek, aki azzal kampányolt, hogy négy "trumpi zavaros" év után Amerika visszatért, és képes újra vezetni a világot, különösen az... Meg a Bident ajnározó nyugati mainstream médiának... Ennek speciel örülök. Csak annak a menekülthullámnak, ami Európa felé fog jönni, nem.
Madasa Hatter
2021. szeptember 09. 22:57
Oroszország nem ellenfele Európának. Be kellene már fejezni ezt az ostoba faszságot. Az oroszokkal egyenrangú félként kell együtt élni és kereskedni. Mi a lófasz érdeke lenne Oroszországnak európa halálával? Semmi. Nem tudna olajat és gázt eladni nem tudna magas technológiai gépeket vásárolni etc etc. Oroszoprszág Európa része és egy világhatalom. Be kell fejezni a faszságokat és az orosz gyűlöletet. Kibaszottul nem fenyegettek minket a Szovjetunió felbomlása óta, az USA fenyegeti az európai békét a csatlósaival együtt.
Akitlosz
2021. szeptember 09. 22:55
"Mennyire lehetnek a NATO-szövetségesek biztosak abban, hogyha Putyin Oroszországával kenyértörésre kerül a sor, a Fehér Ház Európa határainak védelmét elsődleges amerikai érdekként azonosítja majd?" A szerző írta feljebb a választ: "Amerika nem küzd többé azokért, akik nem küzdenek magukért sem." A NATO nem védi meg a tagállamait fegyervertelen gumicsónakos határsértők inváziójától sem. Már ma sem. A muzulmánokkal szemben vereségre áll a "Nyugat". Saját maga segíti, támogatja és intézi a saját területeinek az elmuzulmánosítását.
elfújta az ellenszél
2021. szeptember 09. 22:55
Az EU-nak nincs szüksége külső ellenségre, anélkül is lerombolja magát. Esetleg hálás tud lenni az ehhez szükséges jótanácsokért
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik