Hatodik hete tartanak az oltásellenes tüntetések Franciaországban

2021. augusztus 24. 16:32
Hatodik hete tart az a százezres nagyságrendű tüntetéshullám Franciaországban, amely a világjárvány által szükségessé tett oltási igazolványok felmutatására való hatósági kötelezés miatt robbant ki.

A francia belügyminisztérium nyilvántartásai szerint országosan jóval több mint százezren tiltakoztak Franciaországban augusztus 21-én a védettségi igazolás széles körű használata ellen. A védettségi igazolást egy jogszabály-módosítás óta immár a közösségi terekben, éttermekben és kávézókban is fel kell mutatni.

Az elmúlt hétvégén nagyjából 220 helyszínen tiltakoztak, s bár csökkenő tendenciát mutatnak a számok (nemrégiben még 260-270 ezer tüntetőről szóltak a hírek),

az oltásellenes üzenetek még mindig 175 ezer embert képesek utcára hívni Franciaországban.

Az európai összehasonlításban is nagyvárosnak számító Párizsban a tüntetők létszáma ugyan nem haladta meg a 15 ezret, a 200 ezer fő lakosú Toulon városában 6 ezren vonultak fel, ami arányaiban jelentős szám.

Nemcsak az oltásellenesek vesznek részt az utcai zavargásokban: sajtóhírek szerint

összeütközések történtek magukat antifasisztáknak valló, illetve szélsőjobboldali tüntetők között is.

Ahogy arról a Precedens is beszámolt, a július közepe óta tartó, több lépcsős szigorítást Emmanuel Macron francia államfő a koronavírus delta-variánsától és egy esetleges negyedik hullámtól tartva rendelte el. Július 21-e óta az immunitásigazolványt (vakcinaútlevelet) mozikban, színházakban és múzeumban is elkérik, ez intézkedés-sorozat szeptember közepétől pedig magába foglalja az egészségügyi- és szociális intézményekben (különösen az idősek otthonában) dolgozók kötelező oltását is.

Az oltás felvételére való kötelezés hetven szakterületet és másfél millió egészségügyi dolgozót érint. Aki ezt visszautasítja, az a fizetésének és a munkavégzési engedélyének felfüggesztésével számolhat. Ugyanígy szeptembertől 49 euróra emelik a korábban ingyenes PCR-tesztek árát. A korlátozásokat az Alkotmánytanács is szentesítette, ugyanakkor Franciaország-szerte heves tiltakozási hullámot generált.

A kormányzati cselekvőképesség és az ahhoz fűződő közbizalomról, illetve annak hiányáról a Mandiner hetilap III. évfolyamának 33. számában olvashat.

Kép: Maxime Gruss / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés