Amerika magára hagyja az afganisztáni keresztényeket

2021. augusztus 25. 11:50
Rengeteg afgán keresztény fog meghalni – még népirtás is bekövetkezhet.

„(…) Afganisztánban a helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy az a jelentésekben áll. Információim forrását nem áll módomban megosztani, de teljes mértékben megbízom bennük. A terepen szolgáló katonáink hatalmas bátorságukról és becsületükről tesznek tanúbizonyságot. Vezetőink Washingtonban azonban nem. A keresztények meghurcolása Afganisztánban megkezdődött. Az általam megismert történetek abszolúte aggasztóak. Még nem számolhatunk be róluk, ezzel ugyanis a terepen kint lévőket még nagyobb veszélynek tennénk ki. Természetesen nem kizárólag a keresztényeket zaklatják. Mindenfajta vallási kisebbség szörnyű veszélynek van kitéve, s azok az afgánok, akik bármilyen módon segítették az Egyesült Államokat, megkülönböztetett helyzetben van. 

(…)

A magyar kormány keresztények megsegítésével foglalkozó szervénél tett idén nyári látogatásomra emlékezek épp vissza. Miközben ott voltam, képeken és beszámolókon keresztül szembesülhettem azzal, hogy miként szenvednek a muszlim országokban élő keresztények. Magyarország valódi segítséget nyújtott számukra. Magyarország az Egyesült Államoknál sokkalta szekulárisabb országnak számít, ugyanakkor a magyar kormány ott volt, hogy támogassa ezeket a sérülékeny keresztény embereket, miközben a saját kormányom erre nem volt képes. 

S valóban, ha az ember beszélgetéseket folytat a vallási jogvédelemmel foglalkozó szakemberekkel, rájöhet, hogy a nyugati kormányokat nem igazán érdekli a keresztények sorsa. Az uralkodó szekuláris narratíva arról szól, hogy a keresztények csakis üldözők lehetnek, üldözöttek soha sem.

(…)

Rengeteg afgán keresztény fog meghalni – még népirtás is bekövetkezhet. (...) Sokan már most haldokolnak. Ezek nem találgatások; tudomásom van erről. Hamarosan mindenki megtudhatja.

(…)

Joe Biden tisztában van mindezzel. Elnökségének carterizálódása már folyamadban van. Efelől ne legyenek kétségeink. De nem csak ő van képben. Az elmúlt húsz év katonai vezetői, diplomatái és nemzetbiztonsági szakemberei, akik az elmúlt évek során azt mondták nekünk, hogy minden rendben van a térségben – mind tisztában vannak ezzel. Biden valóban bátrabb volt, mint Obama vagy Trump; ő szentesítette a kivonulást. A kivonulás azonban történhetett volna másképp is.

(…)

Az a parányi Magyarország, ahol kevesek még mindig járnak templomba, kellően törődik a külföldön üldözött keresztényekkel; olyannyira, hogy külön szervezeti egység foglalkozik ezzel az üggyel a Miniszterelnökségen. De az Egyesült Államok? Az iraki háborúval felelősséget vállalt azért a káoszért, amelynek következtében az Irakban és Szíriában élő történetileg beágyazódott keresztény kisebbség jelentős része megsemmisült. Olyan közösségekről beszélünk, amelyek generációi a kereszténység korai századai óta a térségben éltek. 

És most tekintsünk Afganisztánra. Egykor mi voltunk a jó fiúk. Most is azok vagyunk? Keresztényként és amerikaiként vannak kétségeim.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Számomra ez akkor vált világossá, amikor kiderült, hogy az unió nem veszi be az alkotmányba a keresztény gyökereket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés