Gyökeres változást hozhat az európai menekültügy területén az afganisztáni válság

2021. augusztus 30. 17:03
Az afganisztáni tálib vezetés közel ugyanolyan fejlett adatgyűjtési technológiát birtokol, mint amilyennel az EU-tagállamok határrendészeit látják épp el. Ezzel a migráció új korszaka köszönthet be.

Ahogy azt a Precedens az elmúlt napokban megírta, a migrációs válsággal fenyegető afganisztáni konfliktus ismeretében úgy az Európai Unió határ-és partvédelmi ügynöksége, a Frontex, mint az érintett uniós tagállamok, különösképpen Görögország különböző technológiai fejlesztések alkalmazásába kezdett (utóbbi acélkerítést is épít Törökországgal közös szárazföldi határán).

A legfrissebb elemzésekből arra lehet következtetni, hogy

ezek a folyamatok a határvédelem és az idegenrendészet egy új korszakát hozhatja el,

amelyben az olyan technológiai vívmányok befolyásolhatják az idegenrendészeti döntéseket, mint például a mesterséges intelligenciával támogatott megfigyelés.

A példátlan migrációs válság következtében a határrendészet berkeiben a dróntechnológia és a hődetektoros kamerarendszer korábban sem volt ismeretlen, az azonban már most bizonyosnak látszik, hogy a jövő e meglévő technológiák bátrabb és bonyolultabb alkalmazásával számolhatunk. Ezek célja különösen, hogy az adatgyűjtés- és elemzést követően bizonyos migrációs mintázatokra egyszerűsítsék, így segítve a tagállami hatóságok döntéshozatalát.

A technológiák célja - uniós oldalon - a megelőzés és az elfogás, vagyis az illegális migránsok EU-ba való belépésének meggátolása.

Chloé Berthélémy, az Európai Digitális Jogok (EDRi) nevű kutatóintézet szakpolitikai tanácsadója az Euractivnak elmondta, hogy jelenleg is zajlik annak technikai kivitelezése, hogy az európai idegenrendészeti daktiloszkópiai adatbázis (Eurodac) „felokosítása”. Ez lényegében azt jelenti, hogy a bevándorlók ujjainak, tenyereinek esetleg talpainak sajátos mintázatáról gyűjtött adatokat ebben az adatbázisban gyűjtenék össze. 

„Az Eurodacet jelenleg oly módon alakítják át, hogy az egy a mostaninál szélesebb körű megfigyelési apparátust is segíthessen: a 2020-as [migrációs paktumra] vonatkozó jogalkotási javaslat hangsúlyt helyez arra, hogy az európai és az Európába irányuló mozgásokról több statisztikai adatot lehessen összegyűjteni” - nyilatkozta Chloé Berthélémy.

Berthélemy aggályát fejezte ki amiatt is, hogy a biometrikus adatok gyűjtésével immár „örökre és visszavonhatatlanul” lehetővé válik a személyek nagy fokú beazonosítása, ennek nyomán pedig életük valós idejű követése is.

Nemcsak az ujjlenyomatok elemzése fejlődik: a biometrikus adatgyűjtés az EU-ba belépő személyeket írisz-szkennerek, arcfelismerő szoftverek „várják” a határokon. Az Eurodac rendszereiben ráadásul mostantól minimális 14 év helyett 6 éves kortól lehet adatokat nyilvántartani.

A mesterséges intelligenciával is megtámogatott határrendészet ideje is hamarosan eljöhet,

s ezt az Európai Unió jelentős összegekkel támogatja. A mesterséges intelligencia hazugság- és viselkedésvizsgáló idegenrendészeti berendezésekben „fut” majd, amellyel kapcsolatban ugyanakkor több jogvédő is aggályát fejezte ki.

Rendre azt a 2016 és 2019 között alkalmazott berendezést hozzák fel példaként, amelyről azt állították, hogy hatékony mesterséges intelligencia alapú hazugságvizsgáló technológiát alkalmaz. Ez a technológia lehetővé tette az érintett apró arcrezdüléseinek elemzését is, ez alapján pedig elvileg el lehetett dönteni valakiről azt, hogy hazudik-e vagy sem. A technológiát több uniós tagállam idegenrendészete is alkalmazta, ugyanakkor több probléma is felmerült a megbízhatósággal kapcsolatban.

A testi sajátosságokon alapuló adatgyűjtéssel kapcsolatban elvi problémaként merül fel az, hogy onnantól kezdve, hogy a rendszerekben ezek az adatok fellelhetők, akár szabadon is áramolhatnak a kormányok között. Ez veszélyt jelenthet azon migránsokra nézve, akik eljutottak például az uniós határokig, ott beazonosították, majd visszaküldték őket a származási helyeikre. Ezzel kapcsolatban megjegyzendő, hogy

a hatalmat nemrégiben átvevő tálib vezetésről tudni lehet, hogy hozzájutott olyan amerikai hadi technológiához, amely a személyek precíz, fizikai adottságai szerinti beazonosítását teszi lehetővé.

Magyarán a tálibok elvileg rendelkezhetnek azzal a technológiával, amellyel jelenleg épp a Frontexet és a tagállamok határvédelmét szerelik fel.

Afganisztánban az elmúlt évek során a digitalizáció előrehaladott állapotba került, így azok a technológiák, amelyek révén egy polgár könnyűszerrel beazonosítható, lényegében a mindennapi élet részévé váltak. Biometrika és digitális személyi igazolvány volt szükséges például a szavazáshoz, vagyis igen sok polgár adatait szerezhette meg a kormányzat.

A tálib hatalomátvétellel együtt ez az óriási adatvagyon is a talibánra szállt. Éppen ezért most a tálib megtorlásától rettegő afgánok – amerikai jogvédő szervezetek közreműködésével – azon vannak, hogy saját biometrikus adataikat módosítsák, elkerülendő a nem kívánt beazonosítást. A tálibok ugyanis a rendelkezésre álló információik alapján lényegében „ajtóról ajtóra” járják az országot azokért, akik részt vettek az előző rendszer működtetésében, illetve együttműködtek az amerikai hadsereggel. 

Kép: DESIGN CELLS / SCIENCE PHOTO LIBRA / DCE / Science Photo Library via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Gyökeres változást hozhat az európai menekültügy területén az afganisztáni válság"

Már hozott, pár napja írtam:
"A tálibok hatalomátvétele miatt a svéd honvédség szállító repülőgépeket indít Kabulba. Egy kormányhatározat szerint minden olyan afgánnak, akinek valamilyen kapcsolata van Svédországgal, és aki a kormányváltás idején az országban nyaralt, fel kell ajánlani, hogy evakuálhassa magát vissza Svédországba. Jelenleg a svéd külügyminisztérium információi szerint legalább 100 olyan afgán migráns van, aki tartózkodási engedély révén svéd útlevéllel rendelkezik, és régi hazájában nyaral, és egy "svéd listára" feliratkozva kérte és kapta meg, hogy visszarepülhessen Svédországba.
Értitek: jönnek a muszlim afgánok Svédországba menekültként, majd a tartózkodási engedélyt, meg a havi segélykét megkapva visszamennek "nyaralni" oda, ahonnan elmenekültek!!!"

Azóta a svéd abnormalitás újabb fényes fejezetét írták: az Afganisztánból evakuált nyaraló afgánok mellett két erőszakos bűncselekményekért egy éve Afganisztánba vissza deportált muszlim kant is visszahozott a repülő Svédországba. Őket már a mi életünkben a vikingek elfajzott utódai fogják az adójukból eltartani...
https://samnytt.se/brottsdomda..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés