A tömeges migráció pont képes térdre kényszeríteni Európát

2021. augusztus 31. 9:35

Andreas Kluth
A migráció kudarcos kezelése már korábban is kényszerített térdre birodalmakat.

"2015 nem ismétlődhet meg – hangzik a visszatérő refrén az Európai Unió politikusai részéről, miközben szemük láttára egy humanitárius katasztrófa bontakozik ki épp Afganisztánban, amelynek várhatóan előbb utóbb újabb tömeges migráció lesz az eredménye.

Az európai politikusok sorában ott vannak Németország szeptember 26-ai választásokért izguló kancellárjelöltjei, ott van az afganisztáni menekültek visszautasításáról már határozatot hozó Sebastian Kurz osztrák kancellár, de ott van Emmanuel Macron francia elnöke is, aki „robosztus választ” követel mindenfajta új bevándorlási folyamatra.

A sort gyarapítják annak a Litvániának és Lengyelországnak a vezetői is, amelyek már most fizikai határzárat építenek Fehéroroszországgal közös határaikra annak érdekében, hogy kint tartsák a menekülteket. 

(…)

Lukasenka és Erdogan megértette, hogy a migráció egyfajta humanitárius és geopolitikai dinamitként, vagyis fegyverként is használható az Európai Unió ellen, amely bármely bombánál pusztítóbban szólhat. 

(…)

Ez 2015 öröksége, amikor egy év leforgása alatt milliós nagyságrendben érték el férfiak, nők és gyermekek (…) Európát. 

(…)

Amit »2015« nem tanított meg az EU-nak az az, hogy nem sarkallta a döntéshozókat arra, hogy érdemben vizsgálják felül a blokk migrációs szabályait, amelyek még mindig jelentős mértékben a rosszul teljesítő „Dublin-rendszeren” alapulnak. 

(…)

Ennek eredménye, hogy a perifériákon lévő uniós tagállamok – Spanyolország, Olaszország, Máltát és Görögország (…), továbbá potenciálisan Lettország, Litvánia és Lengyelország – csak magára számíthat. Vezetőik azon furcsa dilemmával szembesülnek, hogy vagy befogadják a migránsokat, megadva ezzel a lehetőségét annak, hogy még többet bátorítsanak a vándorlásra, vagy erőszakkal toloncolják őket vissza, ahogy azt Görögország teszi az Égei-tengeren.

(…)

A migráció kudarcos kezelése már korábban is kényszerített térdre birodalmakat. (…) Csak az anekdoták szintjén beszélnek arról, hogy Rómát hirtelen, a semmiből jött barbárok özönlötték el. Valójában közép-ázsiai hatalmi zavargások és egy klímaválság (ismerős?) okozták azt, hogy vandálok, vizigótok, keleti gótok, (…) és más népek tömeges vándorlásba kezdtek. (…) A Nyugat-Római Birodalom képtelen volt arra, hogy kívül tartsa őket, de integrálni sem tudta ezeket a népcsoportokat. A Birodalom önálló egységként fokozatos hanyatlásnak indult, hogy aztán később össze is omoljon."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 43 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés