Brüsszel napi bírság megfizetésére kötelezné Lengyelországot a bírói reform miatt

2021. szeptember 7. 12:54
Bírsággal és újabb európai bírósági eljárás kilátásba helyezésével folytatja az Európai Bizottság azt a játszmát, amellyel elérné, hogy a lengyel igazságszolgáltatás Brüsszelnek tetszően működjön.

A mai napon az Európai Bizottság két különálló döntést hozott Lengyelországgal kapcsolatban. Az egyik határozatával az Európai Bizottság azt kéri az Európai Bíróságtól, hogy

pénzügyi bírsággal bírja rá Lengyelországot arra, hogy teljesítse egy korábbi végzésében foglaltakat

a lengyel igazságszolgáltatásban létrehozott fegyelmi tanáccsal kapcsolatban. 

Történt ugyanis tavaly januárban, hogy az Európai Bizottság a Bíróságon keresztül követelte, hogy Lengyelország függessze fel a legfelsőbb bíróság keretein belül működő fegyelmi tanács működését. Az Európai Bíróság – teljes mértékben osztva a Bizottság álláspontját – ideiglenes intézkedés keretében kötelezte erre Lengyelországot. Időközben a Bíróság 2021. júliusában ítéletet is hozott a témában: kimondta, hogy a bíróságokra vonatkozóan létrehozott fegyelmi szerv nincs összhangban az uniós joggal. A Bíróság – csak úgy mint a Bizottság – azzal érvelt, hogy a reform sérti a lengyel bírák függetlenségét, mivel elviekben lehetővé teszi a jogszolgáltatás feletti politikai ellenőrzést. 

A bírságon túlmenően az Európai Bizottság hivatalos levelet is intézett Lengyelországhoz panaszt emelve amiatt, hogy a lengyelek nem tettek meg minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy teljesítsék a Bíróság júliusi ítéletében foglaltakat.

Ha Lengyelország válaszlevelében nem képes megnyugtatni az Európai Bizottságot, akkor további bírósági eljárások várhatók az Európai Bíróság előtt.

Akció reakciót szül, s nem maradt el a lengyel fél válasza sem. Az alkotmánybíróság ugyanis először az Európai Bíróság ideiglenes intézkedéséről mondta ki, hogy annak tartalma ellentétes a lengyel alkotmányból egyenesen következő jogalkotási szuverenitás alapelvével. Ezzel párhuzamosan pedig folyamatban van egy további ügy a lengyel alkotmánybíróság előtt, amely a miniszterelnök, Mateusz Morawiecki indítványára indult. Itt már nagyobbak a tétek, nem más forog ugyanis kockán, mint az uniós jog tekintélye a lengyel alkotmányosság viszonyában. Az indokolatlanul hosszadalmassá váló ügyben szeptember végén várható további fejlemény.

Érdekesség a fentiekkel kapcsolatban, hogy

Lengyelország időközben – augusztus 17-én – bejelentette, hogy megszünteti az európai bürokrácia által sérelmezett fegyelmi tanácsot.

Ennek egyik legfőbb oka vélhetően az lehet, hogy a fegyelmi tanács működése miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt is indultak eljárások, amelyekben egyesített ítélet szintén nyár közepén született. Ezekben az egyesített ügyekben Strasbourg szintén Lengyelország ellenében ítélt, precedenst teremtve a későbbi, hasonló tartalmú döntésekre nézve. 

A korábbi peranyagokból és a fejleményeket kísérő politikai kommunikációból leszűrhető lengyel kormányzati álláspont nem más, mint hogy az Európai Bizottság a hatáskörein messzemenően túlterjeszkedve, vagyis

az uniós szerződések felhatalmazásának hiányában próbálja saját akaratát rákényszeríteni egy tagállamra.

Kép: Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Dobozi Gergely 

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU napjai meg vannak számlálva. Csak az a kérdés, hogy ki lapozza a naptárt.

Rémlik, hogy a görögök vagy 15 éve már kaptak ilyen jellegű bírságot, egy veszélyes hulladéklerakóval kapcsolatos szabálytalanságok miatt.

Most már nagyon aggódom! A Bizottság megmondja a bíróságnak, hogy milyen ítéletet szeretne!!!!
Tudtuk, hogy nem független az európai bíróság, de ez most nagyon erős bizonyíték!!!!!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés