A német választásokat szemlélve George Orwell forog a sírjában

2021. szeptember 08. 16:49

Egyenes kommunikáció nélkül a szavazók nem képesek felfogni az alternatívákat, csalódottá, apatikussá, vagy ha még rosszabb, a demagógia áldozatává válhatnak.

2021. szeptember 08. 16:49
Andreas Kluth

„Hadd tegyek fel egy őszinte kérdést: hogyan tekint Ön a Mindestbeitragsbemessungsgrundlagéra? (…) A kereszténydemokrata unióból és bajor testvérpártjából, a keresztényszocialista unióból álló jobbközép baljóslatú pontifikációi az Allgemeinverbindlichkeitserklaerungról szólnak.

(…)

Ne kövessék el azt a hibát, hogy magukat hibáztatják amiatt, hogy nem tudnak eléggé németül. A legtöbb németnek sincs fogalma arról, hogy mit jelentenek pontosan ezek az ácsolt szavak.

(…)

Ahhoz, hogy a jelenséget mélységében értelmezzék, ajánlom George Orwell A politika és az angol nyelv című könyvének újraolvasását. Miközben így tesznek, az „angol” szót helyettesítsék a „némettel”, (…) vagy bármi mással.

Orwell már 1949-ben jól értette, hogy a politikai önkifejezés bármely nyelven – természetes módon – inkább a tisztázatlanság, az elegancia nélküliség, a szárazság, vagy egyszerűen csak a rútság irányába tendál.

(…)

Orwell végkövetkeztetése, hogy „a hamisság a tiszta nyelv nagy ellensége”. 

(…)

A közösségi média, a politikai korrektség, a politikai tribalizmus és a polarizáció korszakában sokan tartunk attól, hogy jelszavaink helytelen kiejtése csoportunk általi kiátkozásunkhoz, karrierünk végéhez, szavazóink elvesztéséhez, vagy a másik oldal nyílt támadásainak való nyílt kitettségünkhöz vezet.

Ez a félelem azt eredményezi, hogy főleg mi, politikusok elutasítani látszunk azt, hogy minden egyes vélemény kompromisszumokhoz vezet, sok esetben fájdalmas kompromisszumhoz. Példának okán bármiféle, a klímaváltozással kapcsolatos szakpolitikai megoldás pénzügyi, adóügyi, gazdasági, vagy akár geopolitikai relevanciával is bírhat, olyanokkal, amelyek talán nem támogatnánk.

A jó kommunikáció e kompromisszumok és önellentmondások egyértelmű kifejezésében állna. Egyszerű és ideális esetben rövid szavakkal és mondatokkal. Még egyszer: nem biztos, hogy a „jó” kommunikáció a politikai kifejezés célja.

Valójában, ahogy arra Orwell ösztönösen ráérzett, a cél valójában a megelőző önvédelem lehet. (…) Hívjon bárki ódivatúnak, de ez a demokrata kultúra mérge. Egyenes kommunikáció nélkül a szavazók nem képesek felfogni az alternatívákat, csalódottá, apatikussá, vagy ha még rosszabb, a demagógia áldozatává válhatnak.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2021. október 06. 23:38
EZ az alak pontosan tudja , hogy Orwellnek semmire se kellett ráéreznie . Orwellnek voltak magasabb körökbeli barátai , akik a jövőre vonatkozó terveikről elkottyantottak dolgokat .
olajfa1
2021. szeptember 29. 16:37
Ezt így igaz! HIÁBA VAN 5 PÁRT! AZ EGÉSZ OLYAN MINTHA EGYETLEN EGY LENNE!!! Vagyis tisztára DDR szindróma!
OberEnnsinnen
2021. szeptember 27. 23:38
"még rosszabb, a demagógia áldozatává válhatnak" cia-bERTELSMANN "MUNKÁJA" MOSTANRA BEÉRETT, EZ MÁR A VÉG KEZDETE.
Ekeke
2021. szeptember 27. 23:38
A Bundesrepublik Deutschland az orrunk előtt alakult át Deutsche Demokratische Republik-va. Színtiszta marxista DDR.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik