Emberi jogi bíróságon áll ki prostitúciós modellje mellett Svédország

2021. szeptember 8. 16:26
Franciaországot támadják szexuális munkások Strasbourgban, mert egy 2016-os módosítás óta a „kuncsaftok” bűnelkövetőként kell számon tartani. Svédország a perekben beavatkozóként vesz részt.

Több keresetben is támadják a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága előtt a svédek  prostitúciós szabályozási modelljét, Svédország pedig kész védelmébe venni azt – áll a svéd kormány közleményében. Ennek lényege, hogy

a szexuális szolgáltatásoknak csak az igénybe vevőit bünteti törvény büntetőjogi eszközökkel (például szabadságvesztéssel), magukat, a tényleges szolgáltatókat, vagyis a prostituáltakat nem.

A svéd modellt több állam, köztük Franciaország is alkalmazza (így tesz továbbá például Norvégia, Finnország, Izland és Kanada is), Svédország pedig nem is közvetlen peres félként, hanem beavatkozóként vesz részt az ügyben. Franciaországban a svéd típusú prostitúciós szabályozást 2016-ban vezették be. Most nagyjából 250 szexmunkás perli épp a francia államot, ők azt állítják, hogy a prostitúcióra vonatkozó szabályok az emberi jogaikkal ellentétesek, ezért az Emberi Jogok Európai Egyezményébe is ütköznek.

Ha a per sikerrel jár, akkor az abban született ítélet precedens értékű lehet a svéd modellt alkalmazó egyéb országok tekintetében is.

A szolgáltatókat nem, a klienseket viszont büntető modellt sokan aszimmetrikus természetű szabályozásnak nevezik, a megoldás hátterében az a megfontolás áll, hogy ennek révén hatékonyabban lehet felvenni a küzdelmet a szexuális emberkereskedelemben érdekeltekkel szemben. 

A büntetőpolitikai megfontolásokkal ellentétben azonban a szexmunkások egy tekintélyes hányada úgy véli, hogy a kuncsaftok büntetése összességében veszélyt jelent rájuk nézve. Sokan azzal érvelnek, hogy a büntetés kilátásba helyezése csak a jogkövető ügyfeleket riasztja el, a bűnözésre egyébként is hajlamos embereket nem. Ezzel maga a „hivatás” kerül veszélybe, ugyanis vagy a szexmunkás egészségét veszélyezteti, vagy pedig a szexuális szolgáltatás pénzügyi ellentételezését nyomja le. Szexmunkások egy csoportja statisztikai adatokra is hivatkozik: azt állítják, hogy Franciaországban 2020 februárjához képest, az azt megelőző hat hónap során több mint 10 szexmunkást öltek meg.

A szexmunkást nem, de a kuncsaftot viszont büntető jogalkotási modellt azért tulajdonítják Svédországnak, mert itt vezették be először ezt a fajta szabályozást még 1999-ben. Érdekességképpen megjegyzendő, hogy

nem Svédországban, hanem a Szovjetunióban látott először napvilágot olyan szabály, amely a szexuális szolgáltatás igénybevételét büntette.

A szovjetek ugyanis a szexuális szolgáltatások igénybevételét a kapitalizmus „melléktermékének” tartották.

A svéd modell alternatívái között olyan megoldások merülhetnek fel, mint a prostituáltak, az őket futtatók és a kliensek drasztikus büntetőjogi üldöztetése (prohibicionizmus), vagy a prostitúció bizonyos keretek közötti engedélyezése (szigorú egészségügyi és rendészeti kontroll mellett; reglementáció). 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Estelle Ruiz / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés