Ha ma tartanák az olasz választásokat, Meloni és Salvini alakíthatnának kormányt

2021. szeptember 09. 15:03

EU-kritikus és az illegális migrációt ellenző pártszövetség alakíthatna kormányt Olaszországban, ha ma tartanák a szavazást.

2021. szeptember 09. 15:03
null

A Georgia Meloni nevéhez fűződő Olasz Testvériség, valamint Matteo Salvini Északi Ligája 21, illetve 26 százalékos támogatottsággal rendelkezik Olaszországban a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint. Ezzel ma biztosan kormányt tudnának alakítani – írja az Euractiv Meloni jelenleg a legtámogatottabb olasz politikus, a maga 44.4 százalékával, Salvini pedig a választók 31 százalékának élvezi a támogatottságát. 

Az Euractiv értékelése szerint Salvini pártja Olaszország „kedvenc” jobboldali pártja 2018 óta, az Olasz Testvériségre pedig akkortájt nőtt meg a politikai kereslet, amikor Salvini az Európai Központi Bank korábbi vezetője, Mario Draghi által alakított kormány támogatására vállalkozott (az Olasz Testvériség továbbra is ellenzéki erőnek számít).

Könnyen lehet, hogy a jelenlegi felállás (Salviniék a kormányban, Meloniék ellenzékben) azonban csak a 2023-as választásokig szól. A két párt ugyanis úgy döntött, hogy egymást támogatva, illetve a korábbi miniszterelnök Silvio Berlusconi csaknem 7 százalékos támogatottságú Forza Italia nevű pártjával kiegészülve vállalkozik kormányalakításra a jövő utáni évben. 

Az Euractiv úgy ítéli, hogy

ha Olaszországban ma tartanának választásokat, ez a három, karakteres migrációellenességük és EU-kritikájuk miatt is szélsőjobboldalinak minősített párt együttesen többséget szerezne a parlamentben,

miniszterelnök-jelöltként pedig Meloni felhatalmazást kapna a kormány megalakítására. Megjegyzésképpen elmondható, hogy Olaszországban a szélsőjobb ezt az elnevezést elutasítja, helyette pedig a "destra sovranista" (szuverén jobboldal) kifejezést preferálja.

Matteo Salvini és Georgia Meloni pártjait a közvélemény fősodra hajlamos szélsőjobboldaliként címkézni, jóllehet a kép ennél összetettebb lehet. Az Fair Observer szerint az Olasz Testvériség és az Északi Liga valójában "jobbközépen" vetné meg a lábát, többféle világnézettel rendelkező szavazók szimpátiájára pályázva. A két párt együttesen olaszok millióinak a támogatását élvezik, miközben kétségkívül szélsőséges és neofasiszta mozgalmak is szimpátiájukat fejezték ki a két párt iránt.

lehet. Az Fair Observer szerint az Olasz Testvériség és az Északi Liga valójában "jobbközépen" vetné meg a lábát, többféle világnézettel rendelkező szavazók szimpátiájára pályázva. A két párt együttesen olaszok millióinak a támogatását élvezik, miközben kétségkívül szélsőséges és neofasiszta mozgalmak is szimpátiájukat fejezték ki a két párt iránt.

Amellett, hogy a lap az Olasz Testvériség szélsőjobboldaliságát taglalja, a párt Európai Unióhoz fűződő viszonyára is kitér. Megtudhatjuk, hogy az eleinte teljes mértékben euroszkeptikus párt (2014-ben az Olasz Testvériség az euroövezetből való kilépés mellett kampányolt) az utóbbi időben árnyaltabb nézeteket vall Olaszország és az EU viszonyát illetően.

Meloni ugyanis úgy véli, hogy Olaszországnak továbbra is az EU-ban van a helye,

a blokk jövőjét illetően azonban úgy véli hogy az Európai Uniónak ugyanakkor konföderációként, nem pedig föderális államként kellene működnie.

Meloni ellenzi továbbá az EU intézményrendszerének további erősítését is.

Szemlézte: Dobozi Gergely

Fotó: Tiziana FABI / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Camael
2021. szeptember 21. 14:00
ma még csak szélsőjobboldalinak mondják őket a liberálisok, kicsit még erősödniük kell ahhoz hogy fasiszták is legyenek
makapaka2
2021. szeptember 21. 14:00
AVANTI!
Felvidék nem szlovákia!
2021. szeptember 21. 14:00
Und was? Ezek senkik, önmagában Olaszország egy semmi.
makapaka2
2021. szeptember 21. 13:59
De jó lenne, ha ez be is következne majd!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik