A közbiztonság kérdése köré építi kampányát Macron

2021. szeptember 16. 15:38
Újabb és újabb intézkedéseket jelent be a francia elnök, legnagyobb jobboldali riválisa szerint üres kampányígéretekről van szó.

Emmanuel Macron nemrég a közbiztonságot javító intézkedéseket jelentett be észak-franciaországi látogatása során, ezzel biztossá vált, hogy a francia elnök kampányában központi szerepe lesz a témának. Macron év elején hirdette meg azt a közbiztonsági konzultációját, amit szeptember 14-én a Roubaix-i rendőriskolában zárt le. A köztárasági elnök kezdeményezése elsősorban a rendőrség munkakörülményeinek javítását, illetve a rendőrség és a lakosság közötti kapcsolat előmozdítását célozta.

A köztársasági elnök azt szeretné, hogy 2023-tól egy olyan digitális platform álljon a franciák rendelkezésére, ahol benyújthatják és nyomon követhetik a rendőri eljárással kapcsolatos panaszaikat és ha kell, feljelentést is tudnak tenni.

Az elnök a rendőrség állományát 10 ezer fővel szeretné növelni

és célként tűzte ki azt is, hogy 10 év leforgása alatt megduplázzák a rendőri szolgálatot teljesítők számát. Továbbá tervben van az is, hogy egy 30 ezer fős tartalékos rendőrállományt hoznak létre. 

A rendőrség munkakörülményeinek és képzésének javítása érdekében az elnök arról is beszélt, hogy jövő év elejétől a rendőrök új egyenruhákat kapnak, meghosszabbítják a rendőrtisztek alapkiképzésének idejét és a továbbképzési rendszer is átalakul. Továbbá megkezdik a rendőrségi túlkapások vizsgálatának egyszerűsítését,

az esetleges visszaélések visszaszorítását pedig a gyalogos rendőrök testkamerával történő felszerélése, illetve a 2023-től minden rendőrségi járműben megtalálható fedélzeti kamera is biztosítja majd. 

Macron az intézkedések szavatolása érdekében 2022-ben további 500 millió eurót biztosít a fejlesztési program megvalósítására, így a belügyminisztérium költségvetése összesen 1,5 milliárd euróval fog nőni a következő évben. A köztársasági elnök emellett megerősítette a belbiztonsági programozási és orientációs törvény kidolgozását, erről a javaslatról az új elnöki ciklus idején lehet majd szavazni.

Egyértelmű tehát, hogy

az elnök arra törekszik, hogy a választási kampány során a közbiztonság tematikáját ne engedje át a jobboldali konkurensei számára.

Ugyanakkor a jobboldali kihívók nem félnek rámutatni Macron eddigi tétlenségére, illetve megalapozatlan kampánystratégiájára. A jobboldali elnökjelöltek közül az egyik legesélyesebbnek számító Xavier Bertrand hangsúlyozta, Macron most is csak „jelölti beszédet” tartott, miközben mandátuma alatt végig elhanyagolta a közbiztonság kérdéskörét. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Ludovic MARIN / POOL / AFP

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés