Elvált szülők, közös felügyeleti jog

2021. szeptember 16. 13:36

Görögországban új alapokra helyezik a gyermekfelügyeletet, egyik szülő sem élhet vissza jogával a gyermekek érdekeivel szemben.

2021. szeptember 16. 13:36
null

Görögországban ma lép hatályba az a törvénymódosítás, amely a görög polgári törvénykönyv gyermekfelügyeleti rendelkezéseit helyezi új keretbe. A változtatás rögzíti, hogy válás esetén a közös felügyületi jog védi leginkább a gyermekek érdekeit, így a mai naptól kezdve a felügyeleti joggal való visszaélés nehezebbé vált. Ugyanakkor

az átalános rendelkezéstől a bíróság egyes esetekben eltérhet, így többek között családon belüli erőszak esetében is, amikor nem kötelező érvényesíteni a közös felügyeleti jogot. 

A görög honatyák a törvénymódosítással a felügyeleti jogot igazságosabb alapra próbálták helyezni. Egy tanulmány szerint a férfiakkal, apákkal szembeni diszkrimináció általános jelenség a görög családjogi perek során, bevett bírói szokásnak számít, hogy a felügyeleti jogot az anyának ítélik oda. A görög kormány álláspontja szerint a szülőket egyenlő jogok illetik meg, mégis sokan visszaélnek a felügyeleti jogukkal, és a másik szülő ellen hangolják közös gyermeküket. 

Továbbá úgy vélik, az igazságtalan döntések során a gyerekek is sérülnek, az eddigi gyakorlat ugyanis nem fektetett elég hangsúlyt a gyerekek érdekeire. Ezért a mai naptól kezdve a felügyeleti jogot nem gyakorló szülőnek is biztosítani kell, hogy időt tudjon együtt tölteni gyermekével.

Ezzel kívánják garantálni, hogy a válás után is mindkét szülő jelen tudjon lenni a gyerekek életében. 

A tavasszal elfogadott törvénymódosítás komoly visszahangot kapott, több szervezet is tiltakozik ellene. Sokan úgy látják, hogy az új törvényi keret a családon belül erőszak kérdését nem járta eléggé körül, mivel közös felügyeleti jogot kell érvényesíti elhúzódó bírósági eljárások során is.

A törvénymódosítás a kormánypártot is megosztotta, így végül tavasszal a frakciófegyelemmel szembe ment az Új Demokrácia párt két képviselője is. Több NGO is arra szólította fel a jobboldali kormányt, hogy módosítsa a törvény aggályosnak vélt passzusait, mert azok sértik az Isztambuli Egyezményt. A görög kormány az elmúlt hónapok során figyelmen kívül hagyta ezeket a felhívásokat, így könnyen lehet, hogy az NGO-k jogi útra terelik az ügyet és az Európai Bizottsághoz fordulnak.

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Pixabay

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
józan paraszti ész
2021. szeptember 27. 20:37
Divat lett a közös gyereknevelés itthon is. A válás után a gyerek 1 hétig az egyik szülőnél, 1 hétig a másik szülőnél. A legnagyobb rossz amit a gyerekkel tehetnek! a gyerek két helyre megy haza, de sehol nincs otthon. Először a két szülő játssza ki a gyereket egymás ellen, mikor a gyereknek kinyílik a csipája, és kinyílik, akkor ő játssza ki a szülőket egymás ellen. Végül elmarad a gyereknevelés., és a gyerek "elveszik". A környezetemben számos példát látok erre, katasztrófális eredményekkel. Remélem nem ezt emelik törvényerőre!
olajfa1
2021. szeptember 24. 12:42
Azt hiszem hogy ezt Magyarországnak is át kellene vennie!... vagy legalábbis sok dolgot meg kellene fontolnia!... Tapasztalatom -és ismerősöket látva- az a tapasztalatom hogy a magyar nők többsége csak kizsákmányoló szerepet vesznek föl, és nagyon sok házasság éppen a férj kizsákmányolásának az eszközévé vált. Ez pediglen a gyerekek igazságérzetét és normális pszihikai fejlődését gátolja és torzítja.
savrena
2021. szeptember 24. 12:42
Amíg egyben van a család, a nők nem győzik hangsúlyozni hogy mi mindent kell a férfinek csinálnia, a családfenntartás mellett. Válás után elég, ha a pénzt adja, de abból sokat.
Sincero
2021. szeptember 22. 13:45
"válás esetén" "egyik szülő sem élhet vissza jogával a gyermekek érdekeivel szemben" Aki egyszer már elvált, az alapból visszaél gyermekének a jogával.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik