Pártpolitikai érdekek árnyékában a katalán függetlenség kérdése

2021. szeptember 16. 11:01

A katalánok észre sem veszik, hogy a szocialista spanyol vezetés épp most húzza ki alóluk a regionális identitás talaját.

2021. szeptember 16. 11:01
null

Szerdán a katalán regionális kormányfő Pedro Sánchez miniszterelnököt fogadta Barcelonában, ami két dolgot is jelez. Egyrészt úgy tűnik, hogy a baloldali spanyol vezetés a koronavírus-járvány válságkezelését lezártnak tekinti, így figyelmét ismét az alkotmányos rend védelmére összpontosítja.

A szakadár régió és a központi kormány között 2020 elején kezdődtek meg a tárgyalások Katalónia jövőjéről, de a koronavírus gyors terjedése miatt az első találkozót nem követték újabb megbeszélések. 

Másrészt pedig az északkelet-spanyolországi régió részről a szeparatista törekvések, vagyis a „katalánkérdés” ismét napirendre kerül, ami az eltérő elképzelések miatt – papírforma szerint – politikai válságot vetít elő. 2021 elején a regionális kormány élére a függetlenségpárti Katalán Republikánus Baloldal (ERC) jelöltje, Pere Aragonès került, aki koalíciós kormányt alakított a másik nacionalista párttal, az Együtt Katalóniáért szövetséggel. 

A tegnapi találkozó Aragonès és Sánchez között ugyanakkor egy jól koreografált baloldali táncnak tűnik, amiből mindkét politikus és pártjuk jól szeretett volna kijönni.

A két politikus találkozója során mindketten a párbeszéd fontosságát és a demokratikus értékeket hangsúlyozták, miközben egyértelmű, hogy Barcelona és Madrid teljesen ellentétes oldalon áll. Aragonès referendumot szeretne kiírni és el szeretné érni, hogy azok a politikusok, akik a 2017-es alkotmányellenesnek nyilvánított katalán népszavazás miatt jogi eljárással néznek szembe, amnesztiában részesüljenek. Eközben Sánchez kijelentette, hogy a szocialisták mozgásterét a spanyol egységet rögzítő alkotmány jelenti. 

A spanyol kormányfő nyáron mégis úgy döntött, kilenc katalán politikust amnesztiában részesít, így ők elhagyhatták a börtönt.

Ez azonban valójában azt a célt szolgálta, hogy Sánchez a madridi törvényhozásban továbbra is biztosítani tudja a kormánytöbbséget,

hiszen az ERC külső támogatása nélkül a baloldali spanyol kormány megbukna. Így akármilyen hihetetlen, de az ERC és a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) lepaktáltak egymással, és bár politikai céljaik nem egyeztethetőek össze, most mégis a közös megoldást hangoztatják. 

Úgy tűnik, sok katalán nincs megelégedve Aragonès és pártja teljesítményével.

A katalán vezetés kisebbik kormánypártja, az Együtt Katalóniáért éles kritikával illette a jelenlegi katalán elnököt, pedig a 2021-es választások után még mindkét párt a függetlenségpárti erők összefogásának fontosságát hangoztatták. Az Együtt egyre inkább szembe helyezkedik az ERC politikájával, előbbi szerint a tárgyalások nem vezetnek sehova, és mivel az alkotmányos válság elkerülhetetlen, így ők az egyoldalú kiválást támogatják. 

A tegnapi találkozó egyértelmű győztese tehát Pedro Sánchez, aki – ahogy azt korábbi prognózisunkban jeleztük – progresszív politikájával sikeresen csillapítani tudta a függetlenségi törekvéseket, a további időhúzás egyértelműen neki fog kedvezni. Hiszen ki szeretne helyi, nemzetiségi kérdésekkel foglalkozni, ha akadnak olyan, az EU által is priorizált európai emberi jogi kérdések, mint az LMBTQ-jogok.

A baloldali recept bevált.

A tegnapi találkozó előtt Sánchezt nem fogadták katalán tüntetők, pedig a szocialista kormányfő és elődje, a konzervatív Mariano Rajoy ugyanazt az álláspontot képviselték Katalóniával kapcsolatban. A szocialisták viszont azzal nem számolnak, hogy stratégiájukkal tovább radikalizálják a függetlenségpárti katalán erőket, így ami most rövid távon jó megoldásnak tűnik, az könnyen lehet, hogy hosszú távon a modern alkotmányos Spanyolország legjelentősebb belpolitikai válságának ágyaz meg. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: LLUIS GENE / AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
turáni sólyom
2021. szeptember 24. 01:15
Katalónia már a függetlenség előtt áll! Ezt a kis időt meg kivárjuk....
scion
2021. szeptember 22. 13:51
Spanyolországban mindig is a legnagyobb kommunisták voltak az elszakadáspártiak, a katalán függetlenségi párt is komcsi eredetű még a spanyol polgárháború idejéből, nem kell ezen meglepődni.
pollip
2021. szeptember 17. 12:21
Ha így van, akkor nem elég érettek a függetlenségre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik