Az amerikai bíróságokon folytatódik az abortuszkérdés politikai csatája

2021. szeptember 21. 15:02
Minden követ megmozgatnak a demokraták a texasi és a mississippi életvédelmi törvények ellen.

Texasban bepereltek egy orvost, aki nemrég tiltott abortuszt hajtott végre. Ezzel megsértette a szeptember elején hatályba lépett új törvényt, amely a terhesség hatodik hetétől – azaz amikor először kimutatható a magzati szívverés – megtiltotta a terhességmegszakítást. A texasi dr. Alan Braid múlt héten nyíltan beismerte tettét, állítása szerint orvosi kötelessége volt végrehajtani a művi abortuszt,

páciensének ugyanis „alapvető joga, hogy ehhez az egészségügyi ellátáshoz hozzá tudjon férni”.

A tiltott beavatkozást egy adócsalás miatt 15 évre elítélt ügyvéd vitte a bíróság elé. Oscar Stilley bevallása szerint nem ellenzi az abortuszt, de úgy gondolja, hogy a texasi törvény bírósági felülvizsgálatnak kell alávetni. A volt ügyvéd ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a per sikere estén 10 ezer dollár jutalom ütheti a markát, vagyis a feljelentőt elsősorban a pénz motiválta. Ezt követően tegnap benyújtottak egy második kereset is, amelyben egy chicagói férfi arra kérte a bíróságot, hogy érvénytelenítse az abortusztörvényt.

A texasi életvédelmi törvény a polgárokra bízza a tilalom érvényesítését, ami azt jelenti, hogy azok, akik jelentik a törvénytelen abortuszt és a bíróság is kimondja a törvénysértést, 10 ezer dollár jutalomban részesülnek. Erre a szokványosnak nem nevezhető megoldásra azért volt szükség, mert hasonló törvények esetében

immár bevett gyakorlatként tartják számon, hogy az abortuszpárti aktivisták és NGO-k állami tisztviselők elleni perek indításával lehetetlenítik el a törvény érvényesülését.

A törvényt ellenzők mégis a bíróság elé vitték az új törvényt, a legfelsőbb bíróság azonban engedélyezte, hogy az intézkedés érvényben maradjon, amíg a perben ítélet nem születik. A bíróság ugyanakkor azt is kimondta, hogy az állami tisztviselőkkel szemben fellépők nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy a per a megfelelő embereket célozza, hiszen a törvény betartatása – a normaszöveg értelmében – nem a tisztviselők feladata. 

Az abortusz kérdése rendesen felkavarta az amerikai közéletet.

A texasi helyzetet tetézi ugyanis, hogy nemrég a Biden-adminisztráció is beperelte Texas államot,

hogy megálljt parancsoljon az új törvénynek. Egy austini bíró már ki is tűzte a tárgyalást október 1-jére. Ahogy arról korábban beszámoltunk, Texas mellett Mississippi a másik olyan állam, amely kitart a republikánus többség által szorgalmazott tilalom mellett, és az életvédelem kérdését egészen a legfelsőbb bíróságig vitte. A fórum december 1-jére tűzte ki az állásfoglalások ismertetését. 

Mindez azt jelenti, hogy

izgalmas és tartalmas hónapok elé néznek az abortuszt, valamint az életvédelmet zászlójukra tűző csoportok az Egyesült Államokban.

A demokraták és a republikánusok összecsapása így most a Kongresszus falain túl a bíróságokon folytatódik. Most lehet annak kiemelt jelentősége, hogy Donald Trump még az elnökválasztás előtt bírának jelölte Amy Coney Barrettet, aki köztudottan életpárti álláspontot képvisel. A bírák közül hármat demokrata, hatot pedig republikánus elnök jelölt, így az abortusztörvények felülvizsgálatának időzítése bizakodásra adhat okot a Republikánus Párt számára. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Pixabay

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Már nagyon tele van a hócipőm azzal, amikor a nők jogairól beszélnek miközben a gyerek élethez való jogára nagy ívben fekáliát helyeznek, pedig az élethez való jog messze fontosabb mint az "önrendelkezésre való jog".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés