Biden, az ENSZ és az afgán nők

2021. szeptember 22. 6:59

The Wall Street Journal
The Wall Street Journal
Egyetlen amerikai elnöki lépés sem ártott jobban a nőknek, mint Biden kénytelen-kelletlen kivonulása Afganisztánból.

"Biden elnök első (keddi) vezetői beszédét az ENSZ közgyűlésében a retorikáját egyébként is átható nemzetközies érzelgősségtől volt teljes. Bárcsak azok a szavak tükröznék azt a valóságot, amelynek irányába a világ és Amerika az elkövetkező négy év során tendálhat.

»Húszéves konfliktust zártunk le Afganisztánban« – bizonygatta Biden – »S ahogyan lezártuk e könyörtelen háborúskodás időszakát, úgy nyitjuk meg a könyörtelen diplomácia időszakát is. E célból a fejlesztési segélyeinkben rejlő erőt aknázhatjuk ki annak érdekében, hogy világszerte emberek felemelésének új módszereibe fektethessünk be, a demokrácia megújítása és védelmezése érdekében

Biden elnök azt mondta az egybegyűlt vezetőknek, ami hallani szerettek volna.

(…)

Semmi sem lehetett volna távolabb a valóságtól Biden elnök mondandójában annál, mint amit a politikus a nőkről és Afganisztánról mondott. Beszédében nem győzte hangsúlyozni azokat az »elvárásokat, amelyeket a Biden-adminisztráció a talibánnal szemben támaszt az univerzális nőjogok tiszteletben tartása terén.« Mint mondta, »mindannyiunknak kötelessége a nők ügyét előmozdítani – a nők és a lányok jogait arra vonatkozóan, hogy minden tehetségüket kiaknázhassák úgy a gazdaság, mint a politika és a szociális kérdések területén

Mindeközben Kabulban az Associated Press jelentése szerint »a talibán kedden új miniszterek és miniszterhelyettesek kinevezésével bővített ideiglenes kormányának kabinetén, ugyanakkor a kinevezések címzettei közül egyikük sem nő; ezzel az egyébként is keményvonalas talibán kurzus tovább emelte a téteket

(…)

Az elmúlt hétvégén a talibán bejelentése szerint a lányok többé nem térhetnek vissza az iskolákba. Az eddigi fejlemények Kabulban azt mutatják, hogy az iszlamista csoport ugyanahhoz a középkori megközelítéshez tér vissza a lányok és a nők kapcsán, mint amelyet akkor is kikényszerített, amikor legutoljára irányította az országot.

Meglehet, hogy a Biden-adminisztráció úgy gondolja, hogy a nemi szerepekkel megfogalmazott hangzatos szólamok nem árthatnak. Csakhogy az a disszonancia, amely az Afganisztánt a talibánnak odadobó amerikai kormányzat kommunikációja és tettei között mutatkozik, Bidenék teljes liberális humanitárius projektjét teszi hiteltelenné.

Egyetlen amerikai elnöki cselekedet sem ártott jobban a nőknek, mint Biden kénytelen-kelletlen kivonulása Afganisztánból. Ezen pedig a nemes de hasztalan Turtle Bay-i buzdító szólamok sem tudnak változtatni."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az persze nem ártott az afgán nőknek, hogy fiaikat lőtték halomra a jenkik a húszéves háborúzásuk alatt.

Most akkor a tények:
"Miután a B-52-esek húsz éven keresztül szőnyegbombázták Afganisztánt, drónokkal gyilkos támadásokat intéztek, 350,000 bábkatonát, 20,000 zsoldost bevetettek, közel két billió dollárt elköltöttek, számtalan afgán falut leromboltak, akár egymillió afgánt is megöltek, terjesztették az ópium kereskedelmet dél-kelet Ázsiában és Európában, résztvettek széleskörű kínzásokban....."

After 20 years of B-52 carpet bombing of Afghanistan, murderous drone strikes, 350,000 puppet soldiers, 20,000 mercenaries, nearly two trillion dollars in US spending, destruction of countless Afghan villages, the killing up to one million Afghans, spreading the opium trade around southeast Asia and Europe, abetting wide scale torture…. after all this the US-run Afghan’s puppet `president’ and his drug-dealing cronies have fled embattled Kabul like thieves in the night.
LIKE IT OR NOT, TALIBAN IS AFGHANISTAN’S TRUE INDEPENDENCE MOVEMENT
by Eric Margolis August 17, 2021.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés