Angela Merkel hagyatéka káosz bel- és külföldön egyaránt

2021. szeptember 27. 18:38

Daniel Johnson
The Telegraph
Legvalószínűbb, hogy utódja Olaf Scholz lesz, aki folytonosságot ígér. Csakhogy egy von der Leyenhez hasonló mini-Merkelre sem Németországnak, sem pedig Európának nincs szüksége.

„A német választások eredménye egy korszak végét jelzik, Merkel számára pedig mindent jelent, csak nem egy örömteli auf wiedersehen-t. A német kancellár 16 év töretlen hivatali időt tudhat magáénak, ezt a teljesítményt pedig a modern időkben csak Helmut Kohl és a 18. századi Bismarck tudta felülmúlni. Ezen óriásokkal ellentétben azonban Merkel asszony egy töredezett és céltalan nemzetet hagy maga mögött (…).

Nem csoda, hogy pártja története legrosszabb választási eredményét könyvelheti el azóta, hogy Konrad Adenauer létrehozta azt a háborút követően. A Szövetségi Köztársaság alapító atyja bizonyára forog sírjába azon középszerűség láttán, amelyet Armin Laschet tükröz az egykor oly nagy Kereszténydemokrata Unió élén. 

(…)

Merkel hibája az is, hogy Németország ismét szenet éget amiatt, mert egy évtizeddel ezelőtt Fukushimától megszeppenve úgy döntött, hogy beszünteti Németország atomenergia-iparát. Merkel asszony volt az is, aki szövetségeseit figyelmen kívül hagyva haladt előre az Északi Áramlat-projekttel, amelynek eredményeképpen Németország továbbra is orosz gáztól függ (…)

(…)

Mindenekelőtt kicsodát lehet hibáztatni a 2015-ös migrációs válságért? A vajszívű Angela köszönt wilkommennel, utat nyitva nemcsak a szíriai menekültek, hanem a papírok nélkül a muszlim világ különböző részeiről idevándorló migránsok számára. Azt követően, hogy több mint egymillió migráns érkezett Németországba, Merkel pánikszerűen fizette le a török elnököt (…) annak érdekében, hogy a migránsok mégis kint maradjanak. Csakhogy a precedens létrejött, és Merkel virtuskodásának zord következményei még mindig velünk maradnak. 

(…)

A választások szűk eredménye (…) hónapokon átívelő koalíciós tárgyalásokat vetít előre. Igen valószínű, hogy ügyvezetőként Angela Merkel egészen karácsonyig pozíciójában marad. Legvalószínűbb, hogy utódja Olaf Scholz lesz, aki (…) folytonosságot ígér. Csakhogy egy újabb von der Leyen-szerű mini-Merkelre sem Németországnak, sem pedig Európának nincs szüksége (…)."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

2015-ben migrációs válság volt? Írt ez az újság arról?
D

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés