„Keresztes hadsereggé” formálnák Le Penék a NATO-t

2021. szeptember 27. 16:48
Marine Le Pen pártja az iszlamizmus és a terrorizmus megfékezésére specializálódott fegyveres nemzetközi szervezetté alakítaná a NATO-t, francia vezetéssel.

A NATO-nak meg kell változnia, különben Franciaország távozik a katonai együttműködésből – foglalja össze a Valeurs Actuelles Jordan Bardella vasárnapi televíziós nyilatkozatát. A Le Pen által szeptember elején a Nemzeti Gyűlés nevezetű nacionalista-protekcionista, ellenfelei szerint szélsőjobboldali párt élére kinevezett politikus a NATO-t belül is kikezdő ausztrál tengeralattjáró-ügy kapcsán szólalt meg. 

Bardella egyenesen fogalmazott:

Vagy a NATO önként változtat magán, és az iszlamizmus, továbbá a terrorizmus elleni nemzetközi harc intézményévé válik (…), vagy pedig Franciaország kilép.” 

Bardella szerint az eredetileg nyugati országokat felvonultató NATO-t a kommunizmus elleni harc hívta életre, s mivel utóbbi fenyegetését sikerült felszámolni, a szervezet mostantól új arcélt vállalhat fel.

A NATO 1949-es megalapítása óta a kollektív önvédelem intézményesített szervezete. Az általános erőszaktilalom jegyében a részes államok kötelezettséget vállaltak arra, hogyha egyiküket fegyveres támadás éri, kollektív önvédelmet fognak gyakorolni az agresszorral szemben. A washingtoni (alapító) szerződés ezt rögzítő 5. cikke megelőzésként nem alkalmazható, csak akkor, ha a támadás már bekövetkezett.

A politikus részleteket is elárult pártja NATO-koncepciójára vonatkozóan. Szerinte a jövőbeli koordinációt Franciaországnak kellene végeznie, ezzel pedig a szervezet képes lenne függetlenedni úgy az Amerikai Egyesült Államoktól, mint Oroszországtól. Megjegyzendő, hogy Bardella kifejezett hangsúlyt fektetett televíziós megszólalásában az USA-tól való függés kérdésére. 

Megjegyzendő, hogy nem ez az első eset, hogy prominens francia politikus panaszkodik a NATO elégtelen működése miatt. 2019-ben a jelenlegi francia elnök, Emmanuel Macron is kritikával illette a NATO-t. Mint fogalmazott, az Észak-Atlanti Szerződés jelenlegi formájában „agyhalott”, s nincs szó se koordinációról, sem pedig stratégiai döntéshozatalról az Egyesült Államok és a szövetséges országok között.

Az Egyesült Államok kötelezettségvállalásainak fényében újfent át kell gondolnunk, hogy mit is jelent maga a NATO. (…) Álláspontom szerint Európa képes megvédeni magát.

- fogalmazott tavalyelőtt októberben a francia elnök, aki arra a kérdésre, hogy hisz-e még a NATO alapítószerződésének "bűvös", kollektív önvédelemről szóló ötödik cikkében, csak ennyit válaszolt: "Nem tudom".

Kép: Leemage via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés