Az Egyesült Királyság üzemanyagválsága csak ízelítő egy stresszes, bizonytalan jövőből

2021. szeptember 28. 11:02

Gaby Hinsliff
The Guardian
Az üzemanyag-fuvarozók hiánya következtében mindenki megrohamozta a benzinkutakat. Adódik a kérdés: miből fogyhatunk még ki?

„(…)

Az egész hétvégén át tartó üzemanyag-felhalmozás jelei már most kezdenek megmutatkozni: jó néhány tanár nem tudja megtankolni az autóját, hogy munkába indulhasson. Az ápolónők stoppolnak, hogy a kórházakba érhessenek, de ugyanígy problémát okoz az autójukra hagyatkozó ellátásban dolgozóknak is, hogy a nehezebben elérhető sérülékeny emberek segítségére siethessenek. Aztán ott vannak a tisztán emberi dilemmák is: képzeljenek el egy szülés előtt álló nőt, akinek már minden holmija készen áll arra, hogy befeküdjön a szülészetre, autóján az üzemanyagszint-jelző azonban villog.

Minél tovább tart mindez (…), annál több olyan szolgáltatásból szenvedünk hiányt, amelyet korábban adottságnak véltünk. Találkozók kerülnek majd lemondásra, szállítmányok késlekednek majd, egész szolgáltatások esnek ki egyik pillanatról a másikra. Társadalmunk miközben azon aggódik, hogy miből szenvedhet hiányt, egyre kevésbé tekinthető a „pont időben” népének, (…) miközben egyre inkább a „biztos ami biztos” népévé válik (…).

Még mindig rengeteg üzemanyag pihen a finomítókban, ugyanakkor már az is elég volt ahhoz, hogy megrohamozzák a kutakat, hogy kiderült: nincs elég sofőr ahhoz, hogy az üzemanyagot a brit kutakig elvigye.

Mindennek a tetejébe ott van az is, hogy ha az ember ráeszmél arra, hogy valamiből hiány van, rögtön a szűkösségtudat állapotába kerül. Ez egy feltekert, önző tudatállapot, amelyben az egyén túlélése mindenek felettivé válik. Így minden egyes ilyesfajta tülekedés egyre valószínűbbé teszi a következő bekövetkezését. 

(…)

A visszapattanás-szerű növekedéssel követett járványügyi zárlatok világszerte jelentősen megterhelték a nyersanyaggyártás minden egyes fázisát, és az ellátási láncokat is – ehhez társul az Egyesült Királyságban egy ostoba „hard Brexit” is.

(…)

A benzinkutak végső soron nem azért ürülnek ki, mert néhány idióta mániákusan tölti kannaszámra az üzemanyagot, hanem azért, mert több millió ember teszi meg ugyanezt a logikus de összességében káoszteremtő lépést.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés