Három lengyel járás is visszavonja az LMBT-ideológia mentességet

2021. szeptember 28. 10:01
Vélhetően az Európai Bizottság nyomására, eddig összesen négy lengyel járás vonta vissza eddigi "LMBTI-ideológia mentes státuszát. Az LMBTI-lobbi aktivistái szerint a harcot tovább kell folytatni.

Három lengyel járás, Krakkó, Rzeszów és Lublin összehangolt döntése értelmében visszavonják az érintett járások által deklarált „LMBTI-ideológia mentes” státuszt. Rzseszóv járásban a helyi törvényhozók határozatot hoztak a nemre, korra, fajra, fogyatékosságra, etnikai származásra, vallásra és szexuális irányultságra vonatkozó gyűlölet és diszkrimináció tilalmára vonatkozóan.

A határozatban a jogalkotó a hagyományos családi értékeket, továbbá azt hangsúlyozták, hogy a kereszténység a „lengyel állam és Lengyelország európai uniós tagságának alapja”.

Ezzel négyre növekedett azon lengyelországi járások száma, amely így döntött. Múlt héten ugyanis Kielce járás is hasonlóképpen cselekedett.

Az LMBTI-lobbi aktivistái a négy város intézkedését keveslik. Sérelmezik ugyanis, hogy Lengyelország 16.5 százaléka még mindig „LMBTI-ideológia mentes övezet”. 

Nyilvánvaló számomra, hogy mindez nem elég, s hogy tovább kell küzdenünk” – nyilatkozta egy LMBTI-lobbista, Bart Staszewski az AFP-nek.

Júliusban az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen,

Brüsszel ugyanis úgy vélte, hogy az országban a kormány LMBTI-ellenes tendenciákat szít.

Megjegyzendő, hogy Magyarország ellen is indult ugyanebben a hónapban kötelezettségszegési eljárás. Ez a gyermekvédelmi törvény egyes rendelkezései mellett az LMBTI-lobbi üzeneteit közvetítő, Meseország mindenkié című mesekönyvet érintő fogyasztóvédelmi hatósági határozatot is érinti. A Precedens cikkét a témában itt olvashatja el.

Tavaly Lengyelországban nagyjából száz járás, község és falu nyilvánította magát „LMBTI-ideológia mentes övezetté”. Ezek az intézkedések elérték Brüsszel ingerküszöbét, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanis gondot fordított arra hogy 2020-as Az Unió helyzetéről szóló programadó beszédében külön is foglalkozzon ezzel a kérdéssel. 

Hogy mindenki számára egyértelműen fejezzem ki magam: az LMBTIQ-mentes övezetek emberiességmentes övezetek, amelyeknek nincs helye Uniónkban. A Bizottság annak érdekében, hogy biztosítsa e közösség egészének támogatását, hamarosan előterjeszti az LMBTIQ személyek jogainak megerősítését célzó stratégiát. Ennek részeként szorgalmazni fogom a családi kapcsolatok EU-n belüli kölcsönös elismerését is. Aki egy országban szülő, az minden országban szülő.”

– áll a beszédben.

Brüsszel a kommunikációs paneleken túlterjeszkedve konkrét szakpolitikai intézkedéseket is hozott Lengyelország megregulázására. Tavaly júliusban az Európai Bizottság ugyanis közzétette azon városok listáját, amelyek pénzügyi támogatásra pályázhatnak az Európai Unió testvérvárosi programjának („Európa a polgárokért”) keretében. Ekkor derült ki, hogy a Bizottság elutasította hat LMBTI-ellenes lengyel város programfinanszírozását arra hivatkozásul, hogy több lengyel régió is „LMBTI-ideológiától mentes zónává” nyilvánította magát,

több érintett lengyel város pedig az átlagosnál szerényebb támogatásban részesült.

Nagy veszteség lesz számunkra, ha az Európai Unió az LMBTI-személyek jogállásához köti majd a kifizetéseit; senkit sem állt szándékunkban diszkriminálni. Egészen pontosan arról van szó, hogy a hagyományos családmodellt kívánjuk előtérbe helyezni. (…) határozatunkban sehol sem áll az, hogy a város ne tanúsítana toleranciát a különféle szexuális irányultsággal rendelkező személyekkel szemben. Mindenki szabad emberként élhet egy szabad országban. Amit szerettünk volna elérni, az egyfajta reform az iskolai szexuális felvilágosítás területén.”

– nyilatkozta ekkor  Rafał Rogala, az egyik megvonásban érintett lengyel város, Wilamowice egyik elöljárója.

Kép: Janek SKARZYNSKI / AFP

Dobozi Gergely

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés