A YouTube letiltásával fenyegetőzik Oroszország

2021. szeptember 29. 16:18
A Google egy orosz médium német nyelvű fiókjait törölte, az orosz hatóságok tiltással vágnának vissza.

Az orosz médiahatóság belengette a YouTube letiltását Oroszországban, miután a Google az RT német nyelvű csatornáit törölte a videómegosztó oldalról. A hivatalos indoklás szerint

a korábban Russia Today néven futó orosz médiaszolgáltató anyagait azért távolították el, mert azok megsértették a YouTube közösségi irányelveit. 

Az amerikai technológiai vállalat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos félrevezető tájékoztatás miatt egy hétig felfüggesztette az RT német nyelvű csatornáit, azonban az orosz médium egy másik fiókon keresztül megpróbálta megkerülni a döntést. Erre válaszul az általános szerződési feltételek megsértése miatt a csatornákat véglegesen törölték, a YouTube szóvivője szerint az is irányelvbe ütközik, ha egy felfüggesztett felhasználó egy másik csatornát használ a tilalom megkerülésére.

Margarita Simonyan, az RT főszerkesztője tweetjében Németország és Oroszország közötti médiaháborúnak titulálta az eseményeket.

Arra kérte továbbá az orosz államot, hogy válaszoljon a német közszolgálati műsorszolgáltatók, például az ARD és a ZDF betiltásával. Az orosz külügyminisztérium közleményében „példátlan információs agressziónak" minősítette az RT csatornáinak megszüntetését. A Kremlin szóvivője úgy véli, hogy a Google megsértette az orosz törvényeket és törvényellenesen alkalmazott cenzúrát. Dmitry Peskov hangsúlyozta, hogy a két oroszországi csatorna esetében nem a német, hanem az orosz törvények a mérvadók.

Megszólalt a német kormány szóvivője is, aki elhatárolódott az ügytől.

Steffen Seibert szerint az RT német nyelvű fiókjainak törlése a YouTube-ot birtokló Google döntése volt, a csatornák eltávolítása a videómegosztó saját szabályai alapján történtek. Nem a német kormány vagy médiahatóság közbelépése nyomán született meg a döntés, vagyis Németország az ügyben nem érintett.

Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés