Megérkezett az alkotmányos válság

2021. szeptember 29. 15:02

Robert Kagan
The Washington Post
2024-ben Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt.

„Az Egyesült Államok a polgárháború óta nem látott politikai és alkotmányos válság felé halad, komoly esély van arra, hogy a következő három-négy évben erőszakos események zajlanak majd, összeomlik a szövetségi hatalom és az ország hadakozó piros és kék csoportokra bomlik fel. Az intő jeleket a politika, a világjárvány, a gazdaság és a globális válság zavaró tényezői, valamint a vágyakozás és a tagadás most még elfedik. De valójában kétség sem fér ahhoz, hogy: 

2024-ben Donald Trump lesz a republikánus elnökjelölt. A vágyakozás és remény, hogy a volt elnök befolyása és ismertsége homályba vész, téves volt. A felmérésekben toronymagasan vezet, hatalmas kampányarzenált épít és jelenleg a demokraták folytatása erősen bizonytalan. Amennyiben az egészsége engedi, indulni fog. 

Másrészt Trump és republikánus szövetségesei már most minden szükséges eszközt bevetnek a győzelem biztosítására. Azzal, hogy Trump a 2020-as választások miatt csalással vádolja a másik oldalt, megágyaz annak a letőségnek, hogy a jövőben minden számára nem kedvező eredményt meg tudjon kérdőjelezni. Néhány republikánus jelölt már elkezdett készülni a 2022-es csalások beharangozására, ahogy azt Larry Elder is megpróbálta Kaliforniában. 

(…)

Kritikusai és támogatói sem tudták felismerni, hogy Trump az amerikai történelemben egyéniségnek számít. Mivel követői alapvetően konzervatív nézetet vallanak, sokan Trumpot csupán a Reagan-forradalom folytatásának, racionális csúcspontjának tekintik. Ez azonban téves: bár a legtöbb Trump-támogató volt vagy jelenlegi Republikánus Párt szavazó, olyan álláspontot képviselnek, melyet nem feltétlenül oszt minden republikánus. Trump támogatói között megtalálhatók volt demokraták és függetlenek is. Valójában az a szenvedélyes elhivatottság, amely a Trump-mozgalmat életre hívta, egyidős a köztársasággal, és egykor mindkét pártban jól rezonált.

Trump más, ez az egyik oka annak, hogy a politika nehezen értette meg ők, és még kevésbé tudta őt visszatartani. Az amerikai liberális világnézet hajlamos mindenre anyagi és gazdasági magyarázatokat keresni, és kétségtelen, hogy a Trump-támogatók jó részének van oka panaszra az életben elért eredmények miatt. De a Trumphoz fűződő kapcsolatuknak kevés köze van a közgazdaságtanhoz vagy más anyagi kihívásokhoz. Ezen emberek meg vannak győződve arról, hogy a szocialisták, a kisebbségi csoportok és a többségtől eltérő szexuális orientációval rendelkezők a hatalmukba kerítették az amerikai kormányzatot és a társadalmat. Úgy látják, hogy a Republikánus Párt establishmentje korrupt és gyenge – Trump szavaival élve „vesztesek” alkotják azt, akik nem tudják felvenni a kesztyűt az uralkodó liberális hegemóniával. (…)

(…)

A világ 14 hónap múlva egészen másképp fog kinézni, ha a Republikánus Párt kezébe kerül a Kongresszus irányítása, mindez pedig elég valószínűnek tűnik. Így amikor majd a politika szele az ő vitorláját dagasztja, Trump minden bizonnyal bejelenti jelöltségét, és a közösségi médiumok a republikánus politikussal szembeni fellépése megszűnik, mivel a Facebook és a Twitter nehezen tudják majd megindokolni a kampány cenzúrázását. Trump megafonnal a kézében ismét uralni fogja a híradásokat, mivel a médiumok már csak anyagi megfontolásból sem engedhetik meg maguknak, hogy ne számoljanak be folyamatosan a volt elnök új kampányáról.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Méghogy nem támadnák! Dehogynem!
A liberálisok húsz körömmel kapaszkodnak a hatalomba, ha félnek, hogy vesztenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés