Jordan Peterson esély a szólásszabadaságra Cambridge-ben

2021. szeptember 30. 11:24
A világhírű brit egyetem 2019-ben egyszerűen kitiltotta Petersont, a kanadai pszichológust most visszavárják.

A brit Telegraph felületén nemrég megjelent cikk Jordan Peterson cambridge-i látogatásának 2019-es elutasításáról, majd nemrég bekövetkezett újbóli meghívásáról szól. Az utóbbira érkező reakciók sokat elárulnak arról, hogy az egyetem végre különbséget tud-e tenni a nézetekkel való egyetértés és a véleménynyilvánításhoz való jog elismerése között, amely a felvilágosodás óta mindenki számára egyértelmű kellene legyen.

Jordan Bernt Peterson (1962) kanadai klinikai pszichológus. Az Albertai Egyetemen, a montreali McGill Egyetemen folytatta tanulmányait, utána a Harvardon oktatott és kutatott, majd a Torontói Egyetem professzora lett. 2016-ban videókban kritizált egy szóhasználatot szabályozni akaró új kanadai törvényt, amivel a progresszív oldal kereszttüzébe került. A pszichológust a magyar közönség is megismerhette, amikor 2019-ben hazánkba látogatott.

2019-ben a Cambridge-i Egyetem tudósai meghívták Jordan Petersont, hogy tartson előadást az Ószövetség Kivonulás c. könyvről.

Nem sokkal később azonban előkerült Petersonról egy fénykép, melyen iszlámellenesnek vélt pólóban áll valaki mellett. Emiatt az egyetem végül lemondta a programot.

A cikk szerző úgy véli, hogy ez bizonyára csak ürügy volt; szerinte az igazság az, hogy Cambridge egyszerűen megadta magát a csőcseléknek. Peterson viszont nemrég újra meghívást kapott az egyetemtől, amely egy esély arra, hogy helyreálljon Cambridge hírneve, melyet szabad és nyitott szellemű akadémiaként ismert meg a világ. Cicero szavaival élve „nincs olyan abszurd dolog, amit egy filozófus még nem mondott ki”. E bölcsességet alapján végképp érthetetlen a szólásszabadság korlátozása az egyetemeken, de különösen Peterson kapcsán, aki semmilyen szempontból nem képvisel szokatlan vagy szélsőséges nézeteket.

Ez nem az egyetértés vagy az egyet nem értés kérdése. A Telegraph szerkesztője sem ért egyet Peterson által mondottak nagy részével, különösen azon gondolatokkal, amelyek a vallás fontosságát hirdetik.

Létezik egy hatalmas különbség a nézetekkel való egyetértés és a véleménynyilvánításhoz való jog elismerése között.

Ez a megkülönböztetés a felvilágosodás óta mindenki számára egyértelmű. Peterson megkésett látogatása most egy lakmusz teszt, hogy vajon a Hugh Latimer és John Milton alma materben történt közelmúltbeli változások elegendők-e ezen elv védelméhez.

2020 márciusában

az egyetem a „szólásszabadság politikája” nevű javaslattal állt elő, amely lehetővé tette volna a hatóságok számára, hogy megtiltsák azon előadók szereplését, akik úgymond veszélyeztethetik a hallgatók „jólétét”.

A „jólét” e tekintetben azonban annyira nehezen meghatározható, homályos fogalomnak bizonyult, hogy a cenzorok könnyedén felhasználhatták volna ezt a politikát bármely Petersonhoz hasonló előadó eltiltására. Szerencsére a javaslatot elvetették. A szerző szerint Peterson érkezésére adott reakciók majd sokat el fognak árulni arról, hogy Cambridge újra a felvilágosodás elveit követi-e, vagy marad a csőcselék oldalán.

Szemlézte: Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Romy Arroyo Fernandez / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ó, ha nem megy el, akkor meg arra veri a mellét, hogy ők befogadóak és nyitottak, Peterson az elutasító és kirekesztő.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés