Akár 8 százalékkal is növelhetik a zöldítő intézkedések a légi közlekedés költségeit

2021. október 01. 17:13

Az Európai Bizottság szerint a légi közlekedés karbonlábnyomát csökkenteni hivatott környezetvédelmi szabályok 2050-ig nagyjából 8 százalékkal emelhetik meg a költségeket. 

2021. október 01. 17:13
null

Az Európai Bizottság júliusban tette közzé javaslatcsomagját arra vonatkozóan, hogy még ebben az évtizedben a felére csökkentsék az Európai Unió szénkibocsátását. Ezzel elvileg 2050-ig elérhető a karbonsemlegesség is. 

A Bizottság javaslata több ponton is foglalkozik a légi közlekedés ágazatával. Így például megtudható, hogy a tervek között szerepel a kerozin adómentességének megszüntetése, ezzel egyidejűleg a fenntartható légijármű-üzemanyagoknak (fejlett bioüzemanyagok és e-üzemanyagok) a légiközlekedési piacon történő fokozatos bevezetése. A fenntartható légijármű-üzemanyagok sokkal, legalább kétszer, de akár ötször is drágábbak lehetnek mint a kerozin, ez pedig

minden bizonnyal a repülőjegyárak alakulásán is meglátszik majd.

Az Európai Bizottság tisztában van azzal, hogy a jogszabályváltozás eredményeképpen az árak is változni fognak. Brüsszel úgy kalkulál, hogy 2030-ig a légitársaságok költségei 3 százalékkal drágulhatnak, amely 1 százalék mértékű jegydrágulást vonhat maga után. 

Jelenleg a légiközlekedésben használt új generációs üzemanyagok az EU-ban a teljes paletta kevesebb mint 1 százalékát teszik ki. Ezt a részesedést több sávban emelnék: 2 százalékot kellene elérni 2025-ig, ötöt 2030-ig, 2050-ben pedig már a 63 százalékot kellene, hogy elérje.

A légiközlekedés koronavírus-világjárvány előtti csúcsán az ágazat szén-dioxid-kibocsátása az EU-ban mért teljes szén-dioxid-kibocsátás közel 4 százalékáért felelt, amellyel az ágazat a közúti fuvarozás mellett a legnagyobb mértékű üvegházgáz-kibocsátást produkálja.

Kép: Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2021. október 07. 20:22
De ki mondta egyáltalán, hogy repkedni kell a levegőben. A környezetszennyező repüléseket azonnal be kellene tiltani.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik