Német vírustagadók fiókjait függesztette fel a Facebook

2021. október 01. 14:24

Lehet-e „koordinált társadalmi károkozásra” hivatkozva korlátozni a véleményszabadságot?

2021. október 01. 14:24
Amélie Heldt

"Szeptember 16-án (…) „koordinált társadalmi károkozásra” hivatkozva a Facebook több mint 15 német a Querdenken mozgalomhoz tartozó oldalt és profilt (…) függesztett fel. (…) Ezeken a profilokon nyilvánvalóan hamis információkat tettek közzé a koronavírus-világjárványra vonatkozóan; tagadták a vírus létét, és a kormánnyal szembeni ellenszegülésre bátorítottak. Ez a fajta cenzúra azonban mindössze a Facebook Közösségi alapelvein alapul.

(…)

A világ legnagyobb közösségimédia-platformja azért határozott úgy, hogy kollektíven a Querdenken-mozgalommal szemben lép fel, mert úgy ítélte, hogy a szigorúan szervezett csoport összehangoltan dolgozik azon, hogy felhangosítsa tagjainak káros magatartását, és folytatólagosan megsértse a Facebook közzétételi alapelveit.

(…)

Ez (…) felveti a kérdést: mi lehet a jogalapja annak, hogy eltüntessenek egy a véleményszabadság védelme alá tartozó, és a német jog által védett tartalmat?

(…)

Milyen sztenderdek fényében is kellene megítélnünk a Facebook akcióját a Querdenker-hálózattal szemben? Az olyan alapelvek, mint a legalitás, a szükségesség és az arányosság olyan alapelvek, amelyekre akkor hivatkozunk, amikor állam által elkövetett alapjogsértésről beszélünk. A közösségimédia-platformok társaságok, nem pedig állami szereplők. 

(…)

Ebben az ügyben felmerülhet, hogy a „koordinált társadalmi károkozás” ismeretlen kategória volt úgy a jog, mint a Facebook szolgáltatásainak területén mindaddig, amíg a Facebook a Querdenker-hálózatokkal szemben fel nem lépett. Ebből következően a jogalap hiánya kapcsán a legalitás alapelvére mindenképp lehetne hivatkozni.

(…)

Összességében (…) a platformoknak magasabb sztenderdeknek kell megfelelniük, ha amúgy jogszerűen közzétett tartalmat szankcionálnak – összhangban az őket terhelő felelősséggel (…) a digitális nyilvánosságban."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
critical man
2021. október 19. 06:38
Nem a Facebook fiókok lezárása miatt kellene aggódniuk. Hessen tartományban engedélyezték, hogy az oltatlanokat akár az élelmiszer boltokból is kizárják.
VeJoLa
2021. október 08. 00:58
A Querdenken "mozgalom" nem hülyék gyülekezete! A német kormány járványintézkedései sokszor önkényesek, kaotikusak, öncélúak, a lockdownból-lockdownba szédelgés gazdasági, egészségügyi és lelki károkat okoz, főleg az iskolás korosztályban, miközben az intézkedő kormánytisztviselők gennyesre keresték magukat a vakcina-, maszk- és tesztbizniszen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik