A koronavírus az új 9/11

2021. október 05. 15:25

Fizessünk szabadsággal a biztonságért, bízzunk a kormányban és tekintsünk szomszédainkra potenciális fenyegetésként.

2021. október 05. 15:25
Peter Van Buren

„Fontos, hogy néha megálljunk és összegezzünk, elszórva néhány kenyérmorzsát annak érdekében, hogy visszatekintő választ adhassunk a kérdésre, hogy hogyan jutottunk idáig?

Sok tekintetben a történet ugyanaz. 9/11 üzenete a következő: fizessünk szabadsággal a biztonságért, bízzunk a kormányban és tekintsünk szomszédainkra potenciális fenyegetésként. Most, két évtizeddel később mindenki rájöhet, hogy pusztán a félelemtől vezérelve haladt az árral, annak ellenére is, hogy a valós fenyegetés minimális volt. A koronavírus-világjárvány üzenete pedig az, hogy fizessünk szabadsággal a biztonságért, bízzunk a kormányban és tekintsünk szomszédainkra potenciális fenyegetésként. A félelem fertőző, most pedig itt állunk.

(…) Mi a világjárvány végjátéka? Egykoron győzelemnek a mindenki számára rendelkezésre álló tesztelés számított. Aztán jöttek a lezárások annak érdekében, hogy minél több lélegeztetőgép álljon rendelkezésre. Majd jöttek a vakcinák. Senki sem tudja már, hogy mi a cél, de a zéró fertőzésszámra nagyjából annyi az esély, mint Afganisztán demokratizálására.

(…)

Az amerikai társadalom – legyen szó munkáról, oktatásról, bevásárlásról, szórakoztatásról és szocializációról – alapjaiban változott meg a jog erejénél fogva: a vészhelyzeti felhatalmazást a kormány vette magához, nem pedig az emberek adták oda.

(…)

A Biden-adminisztráció új utazási szabályai azt követelik meg a polgároktól, hogy egyfajta oltási és tesztelési szabályrendszeren menjenek keresztül. A történelemben először egy amerikainak mást is kell bizonyítania az állampolgárságon kívül, mielőtt hazatérne. Biden ötlete azzal bízza meg a légitársaságokat, hogy ők döntsék el, hogy ki jöhet Amerikába repülővel.

(…)

Ez a lépés kritikus túlkapásnak tekinthető. Az utazáshoz való jog az Ötödik Alkotmánymódosításból fakadó szabadságjog, amelytől rendben lefolytatott eljárás hiányában állampolgár nem fosztható meg. (…) A jog kikényszerítésének egy Párizsban posztoló légitársasági alkalmazott számára történő kiszervezése ugyanazt jelenti, mint a cenzúra kiszervezése a Twitter számára, ezzel pedig Biden alkotmányos védőbástyákat épít le.

Az eszméket felszámolták, s mindaz, ami hónapokkal ezelőtt még összeesküvés-elméletnek számított, ma már szakpolitika. Vonzó lenne triumfálni most. Igazunk lett.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Senye Péter
2021. október 08. 09:16
Több is lehet 9/11-nél, ahogy annak idején a pestis megteremtette az ipari fejlődés lehetőségét.
nempolitizálok
2021. október 08. 09:16
Ha Kína gyenge lenne azt mondanám, simán kibírnak az amerikaiak egy második, de ellentétes Mc Carthay korszakot. De Kína erős és egyre erősebb lesz, az USA pedig egyre gyengébb. Még nagyon udvariasak a kínaiak., hiszen sorra foglalják el azokat a kereskedelmi poziciókat, amelyeket az USA képtelen nagy arca, pontosan az ostoba liberáljai miatt megtartani. Afrika, Afganisztán, Európa.
Hájas Gerzson a hitlerszakértő
2021. október 08. 09:15
Torz, ostoba, életszerűtlen kerregés a "szabadságról" Igazi amerikai vélemény
MayorAnna
2021. október 08. 09:15
Igaz amerikai hang.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik