A koronavírus az új 9/11

2021. október 5. 15:25

Peter Van Buren
The American Conservative
Fizessünk szabadsággal a biztonságért, bízzunk a kormányban és tekintsünk szomszédainkra potenciális fenyegetésként.

„Fontos, hogy néha megálljunk és összegezzünk, elszórva néhány kenyérmorzsát annak érdekében, hogy visszatekintő választ adhassunk a kérdésre, hogy hogyan jutottunk idáig?

Sok tekintetben a történet ugyanaz. 9/11 üzenete a következő: fizessünk szabadsággal a biztonságért, bízzunk a kormányban és tekintsünk szomszédainkra potenciális fenyegetésként. Most, két évtizeddel később mindenki rájöhet, hogy pusztán a félelemtől vezérelve haladt az árral, annak ellenére is, hogy a valós fenyegetés minimális volt. A koronavírus-világjárvány üzenete pedig az, hogy fizessünk szabadsággal a biztonságért, bízzunk a kormányban és tekintsünk szomszédainkra potenciális fenyegetésként. A félelem fertőző, most pedig itt állunk.

(…) Mi a világjárvány végjátéka? Egykoron győzelemnek a mindenki számára rendelkezésre álló tesztelés számított. Aztán jöttek a lezárások annak érdekében, hogy minél több lélegeztetőgép álljon rendelkezésre. Majd jöttek a vakcinák. Senki sem tudja már, hogy mi a cél, de a zéró fertőzésszámra nagyjából annyi az esély, mint Afganisztán demokratizálására.

(…)

Az amerikai társadalom – legyen szó munkáról, oktatásról, bevásárlásról, szórakoztatásról és szocializációról – alapjaiban változott meg a jog erejénél fogva: a vészhelyzeti felhatalmazást a kormány vette magához, nem pedig az emberek adták oda.

(…)

A Biden-adminisztráció új utazási szabályai azt követelik meg a polgároktól, hogy egyfajta oltási és tesztelési szabályrendszeren menjenek keresztül. A történelemben először egy amerikainak mást is kell bizonyítania az állampolgárságon kívül, mielőtt hazatérne. Biden ötlete azzal bízza meg a légitársaságokat, hogy ők döntsék el, hogy ki jöhet Amerikába repülővel.

(…)

Ez a lépés kritikus túlkapásnak tekinthető. Az utazáshoz való jog az Ötödik Alkotmánymódosításból fakadó szabadságjog, amelytől rendben lefolytatott eljárás hiányában állampolgár nem fosztható meg. (…) A jog kikényszerítésének egy Párizsban posztoló légitársasági alkalmazott számára történő kiszervezése ugyanazt jelenti, mint a cenzúra kiszervezése a Twitter számára, ezzel pedig Biden alkotmányos védőbástyákat épít le.

Az eszméket felszámolták, s mindaz, ami hónapokkal ezelőtt még összeesküvés-elméletnek számított, ma már szakpolitika. Vonzó lenne triumfálni most. Igazunk lett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Több is lehet 9/11-nél, ahogy annak idején a pestis megteremtette az ipari fejlődés lehetőségét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés