A hagyományok feladásához vezetett a liberális meritokrácia

2021. október 6. 11:23
Sohrab Ahmari amerikai újságíró szerint káosz uralkodik abban a társadalomban, ahol a sikert materiális javakban mérik, a hagyományokat pedig a szabadság ellenségének tekintik.
Sohrab Ahmari iráni születésű amerikai újságíró, író, a New York Post és az American Conservative szerkesztője, valamint a First Things konzervatív folyóirat kolumnistája. Új könyvének budapesti bemutatójára hétfőn került sor, a szerző művéről Gladden Pappinnal, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) vendégoktatójával beszélgetett.

Fotó: www.cicdc.org

Sohrab Ahmari legújabb könyve rámutat arra, hogy a haladás és a fejlődés jegyében a modern nyugati társadalom lemondott arról a több ezer éves tudásról, amit a hagyományok jelentenek. A szerző könyvét egy személyes történettel indítja, elmeséli, milyen baljós jövőt lát saját, most még gyermekkorú fia számára. Ebben a hipotetikus történetben kifejti, hogy fia, Max valószínűleg egy neves egyetemen fog továbbtanulni, ezt követően pedig egy multinacionális cégnél kap jólfizető állást, ami lehetővé teszi számára, hogy már a negyvenes évei végén nyugdíjazza magát és barátnőjével egy sportkocsival szelje át egész Európát.

Ezzel fia a meritokratikus, liberális életpályát választaná magának,

ami egyet jelent a karrierépítéssel, valamint a családalapításról való lemondással. 

Sok szülő ezt az életpályát sikeresnek, gyermeke számára kívánatosnak tartja, úgy is, hogy az megfosztja a szülőket a nagyszülői örömöktől. Ahmari saját fia lehetséges történetével arra szeretné felhívni az olvasó figyelmét, hogy

a modern társadalom a materiális javakat sikerként könyveli el, sőt, a fogyasztási cikkek felhalmozását a boldogsággal azonosítja.

Miközben ezen emberek élete a végtelen üresség megtestesítője. Max elképzelt történetének középpontjában az individuum szabadságának kiterjesztése áll: élete során minden lehetőséget kihasznál, illetve vissza is él velük. Minden emberi kötelékről lemond, ezért soha nem fogja megtapasztalni azt, milyen felemelő érzés összekötni két életutat a házasság szentségében, vagy először karjaiban ringatni a saját gyermekét. 

A nyugati világ filozófusai, gondolkodói és vallási vezetői évezredeken keresztül azt tanították, hogy az igazi boldogság az erények követésében, illetve az emberi határok elfogadásában rejlik.

A 21. század embere lemondott a saját hagyományairól, és az ősi tudás ellenében építi a modern társadalmat. A nyugati civilizáció, ezen belül is az Egyesült Államok, olyan társadalmi normarendszerrel bír, ami az egyéni jogok maximalizálására és a piacgazdaság működésének garantálására épül. Ezek az értékek kiemelten fontosok Ahmari számára is, aki iráni bevándorlóként érkezett az Egyesült Államokba, Iránban pedig megtapasztalata milyen az, amikor az állam és a vallási vezetők semmibe veszik az egyéni szabadságot. Ugyanakkor a szerző rámutat arra, hogy

az amerikai berendezkedés a demokrácia és kapitalizmus alapvetéseinek, mechanizmusainak megértetésén túl kevés érdemi tartalommal bíró értéket közvetít. 

Ezért született meg Ahmari könyve, amiben 12 fejezeten keresztül olyan kérdéséket tesz fel az olvasó számára, melyek rámutatnak a modern társadalom ürességére, céltalanságára és hibáira. Így kerül szóba többek között a szexualitás, a spiritualitás és a vallásosság egymásnak feszülése, valamint a pihenőnap fontossága. Mind közül a könyv „Mi a jó a halálban?” című, tizenkettedik fejezete magasodik ki.

E fejezet jól érzékelteti, hogy Ahmari miként próbálja jobb belátásra bírni a technológiai fejlődéstől elvakult progresszív embert.

Ahogy a többi fejezetben is, itt egy kiemelkedő, közismert gondolkodóval, Seneca történetével indít, hogy saját üzenetét tágabb erkölcsi alapokra helyezze. Meglátása, hogy halál nélkül nincs értelme az életnek, mégis sokan a génterápiában és a technológiai újításokban keresik az örök életet. Pedig Leon Kass amerikai bioetikus intelme örök igazság, miszerint mindez nem az örök életet, hanem a „végtelen jelent” hozná el. Ezt azonban a 21. századi meritokraiktus ember nem képes belátni, inkább a saját vesztébe rohan.  

Sohrab Ahmari: The Unbroken Thread: Discovering the Wisdom of Tradition in an Age of Chaos. 2021. Convergent Books. 

A könyvajánló szerzője a Mathias Corvinus Collegium (MCC) senior kutatója.

Fotó: Pixabay

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés