Leszámol a bűnözéssel Boris Johnson kormánya

2021. október 6. 16:56
A nők elleni erőszak felszámolását és az illegális migráció megállítását helyezte kilátásba a brit vezetés.

A józan ész az igazságügyi reformok alapja

Tegnap a brit Konzervatív Párt éves konferenciáján a nemrég kinevezett Dominic Raab igazságügyminiszter átfogó igazságügyi reformtervet vázolt fel, kivívva ezzel egyes NGO-k ellenszenvét. A brit vezetés tervei között szerepel 18 ezer új börtönférőhely létrehozása, amire a kormány közel 4 milliárd fontot különített el. Az alacsony börtönkapacitás évek óta komoly probléma a szigetországban, miközben az elkövetett bűncselekmények száma növekvő tendenciát mutat.

A miniszter beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kormány elsőszámú kötelessége az emberek védelme, aminek az alacsony börtönkapacitás nem lehet akadálya.

Raab ugyanakkor az elítéltek feltételes szabadlábra helyezését is szigorítaná. Új jogszabály kidolgozását sürgeti, amely eltörli az automatikus félidőben történő szabadlábra helyezés lehetőségét az erőszakos és szexuális bűncselekményeket elkövetők esetében. Példaként hozta fel Timothy Deakin esetét, akit 4 éves börtönbüntetésének felénél automatikusan kiengedtek, majd ezt követően késsel meggyilkot egy 27 éves fiatalt. 

Az igazságügyminiszter továbbá kilátásba helyezte az Egyesült Királyság emberi jogi törvényének felülvizsgálatát is.

A tárcavezető szerint véget kell vetni annak a tarthatatlan helyzetnek, hogy a külföldi állampolgárságú bűnelkövetők a családi élethez való jogra hivatkozva el tudják kerülni az országból való kitoloncolásukat. Raab úgy véli, olyan igazságszolgáltatásra van szükség, ami nem enged meg ilyen anomáliákat: határozott, igazságos és a józan ész talaján álló rendszerre van szükség. A törvény módosítása ellen az Amnesty International azonnal fel is szólalt, az NGO szerint az emberi jogi törvény a kormány hatalmának kordában tartásában játszik kiemelten fontos szerepet.

Visszaszorítják a nők elleni erőszakot és a bevándorlást

A brit kormány a nők elleni erőszak felszámolását helyezi az igazságügyi reformok középpontjába.

Raab megdöbbenését fejezte ki Sarah Everard és Sabina Nessa meggyilkolása kapcsán, akiket a nyílt utcán támadtak meg. A közbiztonság javítása, ezen belül is a nők elleni erőszak visszaszorítása érdekében további 30 millió fontot fordítanak az utcák biztonságosabbá tételére, illetve egy éjjel-nappal hívható nemi erőszak segélyvonal létrehozására is elkülönítenek forrásokat. 

Sarah Everard, illetve Sabina Nessa meggyilkolásának híre sokkolta az Egyesült Királyságot. Az Everardet idén márciusban meggyilkoló egykori londoni rendőrt szeptember végén ítélték tényleges életfogytiglanra. Az általános iskolai tanárként dolgozó Sabina Nessa szeptember 17-én egy albán férfi támadásának áldozata lett este a nyílt utcán, az elkövetőt a rendőrök 5 nap alatt elfogták.   

Hasonlóan szigorú hangvételt ütött meg Priti Patel belügyminiszter beszédében, aki kiemelt figyelmet fordított az illegális migráció és az embercsempészet kérdésére.

Álláspontja szerint a La Manche csatornán tapasztalható illegális bevándorlást fel kell számolni,

ezért a szigetországba illegálisan érkezők a jövőben akár 4 év börtönt is kaphatnának az eddigi 6 hónappal szemben. Továbbá a menedékkérelmi eljárásokban a brit vezetés el akarja törölni a fellebbezés automatikus jogát, az elutasított személyek ugyanis tömegével éltek vissza a lehetőséggel, megnehezítve ezzel a kitoloncolásukat. 

Az embercsempészek pedig hamarosan akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphatnak,

ami a jelenleg 14 évben maximalizált büntetéshez képest jelentős szigorítást jelent – ezt maga a belügyminiszter jelentette be. Mindez azt jelenti, hogy Boris Johnson kormánya az elkövetkezendő időszakban olyan reformokat fog megvalósítani a szigetországban, ami a belbiztonsági kérdések mellett a bevándorláspolitikát is érinti. Ezzel az ellenzéki Munkáspárt politikai mozgástere is szűkül, hiszen a konzervatívok komoly aktualitással bíró kérdésekre adnak konkrét válaszokat. 

Gergi-Horgos Mátyás

Fotó: Ben STANSALL / AFP

Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remek, már csak az az óvatos kérdésem lenne, hogy a már Angliában született kétmilliónyi muszlim pakival mi a terv? Tudjátok, akik nagyipari szintre emelték a pedofíliát Angliában- húsz éve alatt olyan laza félmilliónyi szexrabszolgának betört fehér tini szárad a lelkükön olyan 11-18 éves korig. Ezekkel a szerencsétlen kislányokkal a paki futtatójuk személyenként keres félmillió fontot évente, miközben szigorúan csak a hitsorsosok kaphatnak a friss húsból.
No Boris, meglátjuk mennyire vagy bátor...

Szóval legális migráns tovább erőszakolhat.

https://www.goodreads.com/book..

Nincs négyszáz oldal, de nagyon megrázó olvasmány. Ha gondolod ebook-ként átküldöm, ha csinálsz egy kamu google címet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés